Garda de Mediu controlează comercianţii de băuturi răcoritoare şi spirtoase

391
Garda de Mediu controlează comercianţii de băuturi răcoritoare şi spirtoase - controale-1676467364.jpg

Articole de la același autor

Pe tot parcursul lunii martie, Garda Națională de Mediu va efectua un control tematic, la nivelul întregii ţări, care îi vizează pe producătorii, importatorii și comercianții de produse care fac obiectul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). Toate acestea în condițiile în care, conform prevederilor HG 1074/2021, ei au obligația de a se înscrie în platforma SGR până la data de 28 februarie 2023. Atenţie! Conform aceluiași act normativ, nerespectarea termenului limită de înscriere în platformă se sancționează cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.

Controlul va implica toate comisariatele Gărzii de Mediu și îi va viza pe producătorii/importatorii și comercianții de băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, comercializate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal).

Precizăm că SGR reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv. Pentru a fi ușor de identificat, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8726 secunde