Goana prin tomberoane! O nouă metodă de câștig suplimentar pentru mulți dintre români

2967

Articole de la același autor

Românii devin din ce în ce mai familiarizați cu ideea de a recicla, având în vedere cozile care se formează la automatele de colectare, însă se pare că, o nouă tendință câștigă teren: căutarea de PET-uri și alte materiale reciclabile fie în gunoaie, fie pe jos. Acest lucru se întâmplă nu pentru că cetățenii își doresc neapărat să recicleze și să ajute mediul înconjurător, ci pentru că această metodă oferă oportunitatea de câștig suplimentar pentru cei care nu au o situație financiară bună.



Sistemul de Garanție-Returnare este cel mai mare proiect de economie circulară din România, iar prin acest sistem protejăm mediul înconjurător, reciclând. Potrivit informațiilor oferite de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în luna aprilie 2024, a fost spartă bariera de cinci milioane de PET-uri colectate în fiecare zi, la nivel național.



Principala caracteristică a SGR constă în recompensarea persoanelor pentru returnarea ambalajelor goale, oferindu-le un stimulent financiar pentru implicarea lor în reciclare și protejarea mediului înconjurător. Acest sistem motivează oamenii să participe activ la procesul de reciclare, oferindu-le posibilitatea de a recupera o sumă de 0,50 bani pentru fiecare sticlă sau recipient returnat.

Acest sistem a devenit tot mai folosit și în orașul nostru. Constănțenii stau la coadă cu pungile pline de PET-uri și așteaptă să își revendice banii și, totodată, să recicleze.

„Sincer vă spun, am început să reciclez din cauză că plătesc în plus 0,50 bani. Când vin aici, nu mă gândesc că eu, de fapt, reciclez, ci mă gândesc doar la banii pe care îi primesc înapoi”, ne-a declarat un constănțean aflat la coada unui automat de colectare.

De aceeași părere sunt și alți constănțeni, unii dintre ei chiar recunosc că nu toate ambalajele pe care le reciclează sunt cumpărate de către ei.

„Eu mai adun și de pe stradă, urmăresc simbolul SGR și le pun în geantă”, a spus un alt constănțean.

Gunoiul unora, comoara altora!

Românii se confruntă cu diverse provocări financiare, iar această realitate îi determină pe unii să găsească soluții alternative pentru a le face față. Pentru a avea o sursă de venit, o parte din cetățeni preferă să iasă din case și să caute PET-uri și sticle ori prin gunoaiele de pe străzi, ori chiar de la pubele. Aceasta este opțiunea pentru o parte din cei care nu au posibilități financiare și care își doresc să mai aibă o sursă mică de venit.

Un pensionar din Constanța ne-a declarat că el practică această metodă, chiar dacă poate părea rușinoasă. Tot el spune că această idee a auzit-o de la alți pensionari și a considerat că este o sursă de venit în plus. Nu folosește o strategie anume, ci seara, când iese la plimbare cu soția, trece pe lângă gunoaiele din oraș și verifică dacă sunt PET-uri.

„Eu vă recunosc, am ajuns să mă uit prin gunoaie pentru că mă încânt la 0,50 bani. Ban cu ban se adună, știți vorba, dar chiar dacă pare a fi rușinos, eu mă bucur la fiecare PET găsit. Am pensia mică, și eu, și soția, iar asta ne împinge către reciclare. Cumpărăm și noi de la magazin, dar mă uit și prin alte părți, poate găsesc pe jos. Seara ies cu soția prin parc, la plimbare, și ne uităm amândoi să vedem dacă putem aduna ceva. Lumea se uită urât, însă asta este situația”, a declarat el.



Noua metodă s-a răspândit rapid, având în vedere că este cunoscută de către mulți cetățeni.

„Am auzit și eu de ideea asta, dar nu vreau să mă pronunț prea mult. Nu mi se pare normal să stai să cauți gunoaiele altora, dar dacă asta este situația, nu avem ce să facem, măcar reciclează”, a spus o femeie.

„Pe de-o parte este trist că anumite persoane adună de pe unde apucă gunoaie, doar pentru a mai strânge un leu, doi. Pe de altă parte, trebuie să privim și partea bună, se reciclează mai mult și se face și curățenie”, a spus o altă femeie.

În final, această realitate ne arată că în lupta cu provocările financiare, uneori, trebuie să găsim soluții care pot părea neobișnuite. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4247 secunde