Ministrul Mediului anunță lansarea sistemului de garanție-returnare. ”Va fi al doilea cel mai mare din Europa”

416
Ministrul Mediului anunță lansarea sistemului de garanție-returnare. ”Va fi al doilea cel mai mare din Europa” - download-1701270679.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a anunţat că, de joi, 30 noiembrie, va deveni operaţional Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR).


„Va fi al doilea cel mai mare sistem de garanţie-returnare din Europa, după cel al Germaniei şi cu siguranţă va fi cel mai modern”, a adăugat ministrul PNL.


„Anunţ cu mare bucurie că mai e doar o zi, cu alte cuvinte mâine începe Sistemul Garanţie-Returnare. Acest sistem va deveni operaţional. Citeam astăzi un studiu potrivit căruia nouă din 10 români au aflat de acest Sistem de Garanţie-Returnare. Începând de mâine, ambalajele cu logo aferent sistemului garanţie-returnare vor fi purtătoare de garanţiei. Ori de câte ori vom cumpăra o apă minerală sau plată, o băutură răcoritoare, o bere sau o sticlă cu vin şi vom avea 7 miliarde astfel de recipiente puse pe piaţă în fiecare an sau mai multe, cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, evident, fie la acelaşi magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piaţă astfel de băuturi vor fi totodată şi puncte de colectare”, a explicat Mircea Fechet, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.


El a mai spus că „va fi al doilea cel mai mare sistem de garanţie-returnare din Europa, după cel al Germaniei şi cu siguranţă va fi cel mai modern, pentru că am preluat toate exemplele de bună practică din legislaţia celor 13 state membre care au deja un astfel de sistem.”


„Considerăm noi că am învăţat din toate greşelile, de faptul că în România încă există un volum mare care se comercializează în mediul rural, de faptul că din punct de vedere geografic România prezintă anumite particularităţi, însă din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, cu comercianţii din marile lanţuri de magazine şi cu mici comercianţi pe care i-am vizitat personal, m-am asigurat că lucrurile funcţionează, m-am asigurat că toată lumea ştie ce are de făcut, la fel cum sunt convins că românii aşteaptă cu nerăbdare acest program. Programul va transforma România din ţara depozitării în ţara reciclării”, a completat Fechet.


Anterior, Ministrul Mediului a vizitat un magazin din Caracal, pentru a arăta că și micii întreprinzători pot lua parte la proiectul SRG. Fechet i-a felicitat pe proprietarii magazinului pentru că au investit în echipamente pentru returnarea produselor cu garanție, notează ziare.com


”În Caracal, familia Rotaru ne arată că magazinele mici nu au de ce să fie o excepție pentru #SGR. Rețeaua "Magazinul tău" devine un exemplu de afacere sustenabilă, prin instalarea de RVM-uri în toate cele patru magazine pe care le deține. I-am felicitat pe proprietari pentru decizia înțeleaptă de a investi în astfel de echipamente. Mi-au spus că au făcut-o din dragoste pentru mediu și pentru că își doresc o țară mai curată”.


Prin proiectul Sistemului de Garanţie-Returnare, România va putea recicla cu până la 80% mai mult şi va deveni un model de economie circulară în Europa Centrală şi de Est, arată o analiză a Green Environment Support, companie de consultanţă şi audit de mediu de pe piaţa locală.


Astfel, prin Sistemul de Garanţie-Returnare, România va colecta şapte miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul 2 după Germania la colectarea de ambalaje, conform datelor anunţate de Ministerul Mediului. Totodată, România va colecta şi poate recicla de 3,5 ori mai multe ambalaje decât Slovacia, de exemplu, care are de colectat şi reciclat aproximativ 2 milioane de ambalaje pe an, potrivit datelor RetuRO.


Conform obiectivelor UE, România trebuie să atingă până în 2026 ţinta de colectare şi returnare a ambalajelor SGR pentru producători de 85% pentru ambalaje de tip sticlă, 90% pentru cele din plastic şi 90% pentru metal. În ceea ce priveşte economia circulară, România este abia la începutul tranziţiei de la o economie liniară la una circulară. În prezent, economia românească este circulară în proporţie de doar 1,3%, potrivit datelor Băncii Mondiale.
Proiectul SGR vizează 80.000 de comercianţi de băuturi, care trebuie să implementeze facilităţi pentru colectarea celor 7 miliarde de ambalaje. În procesul de implementare a cerinţelor SGR, comercianţii au avut o serie de nelămuriri privind întreaga procedură, iar comercianţii mici se confruntă cu lipsa unui spaţiu de colectare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4235 secunde