Comercianții nu respectă sistemul de garanție-returnare? Garda de Mediu Constanța pregătește controale tematice

4592
Comercianții nu respectă sistemul de garanție-returnare? Garda de Mediu Constanța pregătește controale tematice - fond-reciclare-1711480470.jpeg

Articole de la același autor

Sistemul de garanție-returnare (SGR) a fost lansat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor de anul trecut, dar încă nu este funcțional peste tot. Potrivit informațiilor, doar trei din zece magazine colectează ambalajele și returnează clienților garanția de 50 de bani, pentru că unii comercianți refuză să intre în hora reciclării. La nivelul județului Constanța, încă nu s-au realizat controale tematice în ceea ce privește acest sistem.

Prin sistemul de garanție-returnare, românii plătesc 50 de bani în plus pentru orice băutură de până în trei litri, ambalată în sticlă, plastic sau aluminiu. Iar banii îi pot primi înapoi dacă returnează ambalajele la magazin. În realitate însă, lucrurile merg mai greu. Cu toate acestea, garanția este percepută mai peste tot, pentru că din ce în ce mai multe ambalaje cu logoul SGR apar pe piață. În luna ianuarie, peste 180 de milioane de produse aveau incluse în prețul de la raft cei 50 de bani.

La nivelul județului Constanța, comisarii Gărzii de Mediu nu au demarat, încă, verificări tematice. Până în momentul de față, doar la Agigea a fost făcut un control în urma unei sesizări.

„Este posibil să facem un control tematic pe subiectul sistemului de garanție-returnare în perioada următoare. Până în momentul de față, la Selgros Agigea a fost realizat un control pentru verificarea unei petiții și s-a constatat că exista un punct de returnare ambalaje cu sigla SGR, dotat cu echipamente automate și acesta era funcțional”, ne-a transmis comisarul șef al Comisariatului Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu, Steluța Popescu.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că este profund incorect din partea comercianților să ceară garanția clienților când le vând băutura, iar atunci când persoana se prezintă la magazin, să îi refuze returnarea celor 50 de bani. „Este ilegal. Garda de Mediu urmează să verifice dacă comercianții își vor respecta obligația legală”, anunță acesta.

Ministrul este nemulțumit de felul în care funcționează sistemul de garanţie-returnare și se așteaptă ca ritmul în care se deschid fabricile şi instalaţiile de numărare şi sortare a deșeurilor din plastic să crească.

„Mă aşteptam la mai mult, să ne mişcăm mai repede, să nu mă sune comercianţi care să îmi spună că stau de o săptămână cu sacii şi nu a venit nimeni să îi ia. Mă aşteptam să nu existe astfel de probleme care ţin exclusiv de viteza şi de modul în care noi ne facem treaba. Cel puţin la momentul acesta, nu ne atingem obiectivul de a deschide calea spre dialog. Înţeleg că avem tot la fel de multe procese în instanţă”, a mai declarat ministrul.

În altă ordine de idei, aceste centre de colectare nu au suficienți angajați pentru a lucra la capacitatea maximă.

Potrivit Ministerului Mediului, în luna martie au fost zile în care s-au colectat și peste un milion de ambalaje pe zi. Iar în luna februarie, s-au colectat în medie 600.000 de ambalaje pe zi la nivel național. Sistemul SGR s-a lansat la 30 noiembrie 2023, iar garanția este de 50 de bani pe ambalaj reciclabil. SGR ar trebui să colecteze 65% din ambalajele de plastic, metal și sticlă ale băuturilor puse pe piață. Sistemul se aplică ambalajelor nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.567 secunde