Începe sezonul debranșărilor! Cum vrea RADET să convingă constănțenii să rămână branșați

1832
12
Începe sezonul debranșărilor! Cum vrea RADET să convingă constănțenii să rămână branșați - fotofondradet2-1463921630.jpg

Articole de la același autor

A venit sezonul cald și constănțenii au scăpat de grija facturilor la încălzire. Cei mai gospodari se gândesc deja la cum se vor descurca iarna viitoare și mulți iau în calcul debranșarea de la serviciul centralizat de încălzire.

Numai în anul 2015, peste 4.000 de gospodării s-a debranșat legal de la RADET. Alte câteva sute și-au tăiat ilegal țevile și au renunțat la încălzire. Anul acesta, conducerea regiei este ceva mai optimistă, sperând că subvenția dată astă-iarnă de Consiliul Local pentru toți consumatorii îi va face pe constănțeni să rămână branșați.

Mai mult decât atât, directorul RADET, Liviu Popa, spune că există soluții pentru a îmbunătăți sistemul și a reduce costurile consumatorilor. Prezent la întâlnirea recentă de la Constanța a auditorilor energetici, Liviu Popa a anun-țat că RADET încearcă să țină pasul cu tehnologia, astfel încât să reatragă în sistem chiar și consumatorii debranșați.

"Debranșările sunt produse, din păcate, de legislație, pentru că abonații au libertatea de a-și alege servicii de calitate și la prețurile cele mai bune. Însă, se practică amăgirea populației cu prezentarea unor avantaje deosebite prin racordarea la gaze. În Constanța, în toamna anului 2015, când autoritățile locale au decis introducerea subvenției pentru toată populația, s-a stopat fenomenul de debranșare. Dar au plecat din sistem cei care aveau posibilitatea să facă o investiție și au rămas cei asistați. Astfel, intrăm într-un cerc vicios. Cei care au părăsit sistemul sunt exact cei care plătesc taxe locale, dar nu beneficiau de subvenție. Ne dă speranțe noua viziune a autorităților locale, cu subvenția generalizată, lucru care ar putea stabiliza sistemul", a declarat directorul general al RADET Constanța.

Deja au fost făcute proiecte pentru contorizarea individuală și pentru refacerea sistemului de distribuție la blocurile vechi.

"Am făcut proiecte pentru distribuția pe orizontală, cu contorizare la ușă. Fiecare abonat consumă astfel cât are nevoie, fără să depindă de vecini. În plus, are posibilitatea să-și facă un contract individual. Astfel, vor fi dezafectate coloanele verticale din apartamente, care sunt și inestetice și veți avea independență totală", a precizat Liviu Popa.

Să nu se mai închidă termostatele!

Deși pare o idee bună la nivel local, noul sistem cu distribuție pe orizontală este considerat inutil de către specialiștii în domeniu.

"Schimbarea de pe verticală pe orizontală nu merită, dacă locatarii procedează la fel ca înainte, și închid caloriferele. Rămâne aceeași problemă. Cei care închid caloriferele vor plăti puțin, pentru că vor primi căldură prin pereți de la vecinii care vor ține caloriferele deschise și care, evident, vor plăti mai mult. Soluția nu este aceasta, ci să se asigure niște termostate care să mențină temperatura la minimum 20 sau 18 grade. În Europa de Vest, locatarii nu au voie să închidă de tot căldura dacă locuiesc într-o clădire colectivă. Termostatele sunt setate la o temperatură minimă. Astfel, se promovează ideea de centrală murală. Pentru că eu vin de la serviciu, am avut caloriferele oprite, dar e plăcut în casă. Vreau mai cald, pornesc centrala. Dar eu cele 18 - 20 de grade le am gratis, de la vecinii care țin caloriferele deschise tot timpul. Și ne mințim că este mai bine cu centrală", a declarat Emilia Cerna Mladin, președintele Asociației Auditorilor Energetici de Clădiri din România.

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
zoro
23 mai 2016
Si uite adevarata concluzie:

Din pacate depransarile au fost fachte din cauza legii, careblebda voi oamenilor sa aleaga servicii mai bune sibde calitate... nu e tocmaibcitatul intreg dar cu aceastavdeclaratie sincera si idioata inceoe articolul ! Acesta este si marele adevar, sunt frustrari ca exista o lege care da oamenilor aceasta libertate. Asta arata adevarata gandire si suparare a Radet, ca ai posibilitatea de a alege si nuvte pit tine ei captiv cat vor si pe ce bani vor.In acest cosmar traiti oameni buni ! De ce nu putem trai mai civilizat de atat ?

cristi
23 mai 2016
?

ce tot spui zoro ? ai degetele groase ? apesi 3 taste odata ?

Vasile
23 mai 2016
Despre consumator

Consumatorul este suveran si parte a ecuatiei din legea cererii si ofertei. Degeaba se tanguie RADET. A avut peste 25 de ani sa devina competitiv. RADET reprezinta o sursa de saracire a cetatenilor si de scadere a calitatii vietii. Conducerea RADET si cei care-i sprijina trebuie sa aiba decenta sa nu mai manipuleze oamenii. Sa devina competitive si noi o sa alegem. Sa nu uite RADET-ul: oferta genereaza cererea. Manipularea si constrangerea legislative nu face casa buna cu o economie de piata functionala. Cu stima, Acelasi.

Mine
23 mai 2016
Debransarile

Autoritatile competente nu vad ilegalitatea subventiei pretului e.t. livrate de RADET ? Este discriminare , ADICA NUMAI PENTRU RACORDATII LA R.A.D.E.T. !

europeanu
23 mai 2016
popa prostul

pai banditul de popa mai bine vrajeste cu papagalul decat sa se duca la munca.El stie foarte bine ca radetul nu are nici o sansa.Doar prelungeste agonia.

ath
23 mai 2016
Omul nou....Radu Mazare

Societatea socialista multilateral dezvoltata,visul milenar al omenirii,visul lui Traian,visul lui Mazare,Fagadau si al lui Horea s-a indeplinit.In sfarsit,dupa 25 de ani de capitalism salbatic am ajuns la o intelegere in Constanta:"De la fiecare după posibilități, fiecăruia după nevoi"(Karl Marx).S-au luat bani de la cei cu gipane ca sa-i distribuie la saraci.(adica la nevoiasi,dupa nevoi).Ati vazut ca socialismul a dat rezultate bune ? Au falimentat RADET-ul,a recunoscut pana si tovarasul director.Dar mai sunt tovarasi care nu inteleg cu frumosul,care fura caldura de la vecini,fac depozite mari de ulei si zahar in camarile lor,a mai spus tovarasul secretar de partid Liviu Popa.Pe astia sa-i criticati,sa-i dati afara din partid,sa-i dati afara din apartamente.Sa-i jupuiti de vii pe banditii astia care tin caloriferele inchise.Sa le fie rusine.Burghezia asta cu gipane nu contribuie la inflorirea societatii socialiste multilateral dezvoltate si cu atat mai grav au renuntat sa mai contribuie la campaniile electorate pesediste.Murdari oameni.Huoo....egoistilor,calicilor ! (a declarat Emilia Cerna Mladin)

Spartacus
23 mai 2016
Țara lui Caragiale :))

"Debranșările sunt produse, din păcate, de legislație, pentru că abonații au libertatea de a-și alege servicii de calitate și la prețurile cele mai bune." Fraza asta este absolut delicioasă :)) Adică dl Popa e supărat, pe de o parte, că există o lege care ne permite să ne debranșăm și, pe de altă parte, că avem nesimțirea să alegem niște servicii de calitate și la prețuri mai bune. Că nu pot să cred că se referă la serviciile RADET ca fiind alea de calitate și cu prețuri bune. Parafrazîndu-l pe nenea Iancu, aș putea spune că avantajele rămînerii în sistemul RADET sînt admirabile, sînt sublime, dar lipsesc cu desăvîrșire :))

zoro
23 mai 2016
funny

Telefon nenorocit cu tastatura pt pigmei, degete groase, te-ai prins..sorry... Am vazut si eu cum a iesit dupa ce l-am postat.

Răspuns la: ?
Adăugat de : cristi, 23 mai 2016
ce tot spui zoro ? ai degetele groase ? apesi 3 taste odata ?
n
23 mai 2016
in europa de vest

"În Europa de Vest, locatarii nu au voie să închidă de tot căldura dacă locuiesc într-o clădire colectivă." - nu este adevarat. In UK poti sa stai toata iarna cu caloriferele inchise, nu intereseaza pe nimeni.

n
23 mai 2016
puie ba sarantocule

sa te zbati tu in frig cu plozii tai infecti

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4136 secunde