Jale pe ogoare! Secetă severă în Dobrogea

273
Jale pe ogoare! Secetă severă în Dobrogea - fotofondjalepeogoare-1438277933.jpg

Articole de la același autor

De săptămâni bune, în multe zone din județul Constanța nu a căzut nicio picătură de ploaie. Pământul este complet secat, iar culturile  sunt din ce în ce' mai afectate. Meteorologii nu sunt prea optimiști nici pentru perioada următoare și vorbesc deja despre secetă extremă. 


Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, la data de 29 iulie 2015, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0 - 100 de centimetri, în cultura de porumb, prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia Banat, Crișana, vestul Maramureșului, vestul și sud-vestul Transil-vaniei. Pe unele suprafețe din sudul, centrul și nordul Transilvaniei, estul Maramureșului, gradul de aprovizionare cu apă a solului se situează în limite satisfăcătoare. Practic, în Dobrogea, avem deja fenomenul de secetă pedo-logică puternică și, în multe zone, chiar secetă pedologică extremă. 


Vești proaste de la meteorologi 
Pe fondul lipsei precipitațiilor și în perioada următoare, meteorologii spun că, până spre jumătatea lui august, sunt slabe șanse să scăpăm de secetă. Astfel, în intervalul 30 iulie - 5 august, prognoza meteo estimează vreme caniculară și pe 31 iulie. După ce ziua de 1 august va aduce o răcorire a vremii și în partea de sud a teritoriului, temperaturile vor începe să crească din nou, de la o zi la alta, în toate zonele, astfel că, în cele de câmpie din vest și sud va fi din nou caniculă. Averse cu caracter local se vor semnala, pe 31 iulie, în centrul, estul și sudul țării, dar cu precădere în zonele de deal, apoi, probabilitatea pentru ploi temporare va fi mai mare în regiunile intracarpatice. 


"Ca urmare, deficitul de apă din sol se va menține în regiunile agricole din estul, sud-estul, sudul și vestul țării, fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică și extremă) accentuându-se în cea mai mare parte a teritoriului agricol", explică directorul general al ANM, Ion Sandu. 


Probleme și pe Dunăre 
Probleme din cauza secetei sunt și pe Dunăre, al cărei nivel a scăzut foarte mult în ultimele zile, afectând navigația. În schimb, Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă nu este afectată de scăderea debitului Dunării. Potrivit reprezentanților Nuclearelectrica, cele două reactoare nuclear-electrice funcționează normal și în condiții de securitate nucleară. Chiar dacă nivelul Dunării s-ar apropia de un nivel extrem de scăzut, cele două reac-toare pot fi oprite controlat, astfel încât să existe suficient debit de apă de răcire pentru menținerea reactoarelor în stare sigură. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4421 secunde