La revedere, tabără dragă! Oare ne vom mai revedea?

1349
La revedere, tabără dragă! Oare ne vom mai revedea? - fondtaberescolare-1592410737.jpg

Articole de la același autor

Verile trecute, copiii abia așteptau să sune clopoțelul de sfârșit de an pentru a se urca în microbuze sau în trenuri și a porni spre tabere. Drumețiile pe munte sau băile în mare, cât e ziua de lungă, urmate de petreceri, lipsiți de supravegherea strictă a părinților, erau așteptate cu drag de cei mici. În acest moment, însă, organizarea taberelor în această vară este încă pusă sub semnul întrebării.

Este deja jumătatea lunii iunie, iar administratorii taberelor școlare încă nu au un răspuns clar: vor primi sau nu copii în această vară? Între timp, pregătiri au fost făcute astfel încât să fie respectate măsurile de distanțare socială și să fie realizate circuite speciale.

În județul Constanța, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret are în administrare trei centre de agrement: "Luminița" din Eforie Nord, "New Paradise" din Eforie Sud și 2 Mai din localitatea cu același nume. În total, 860 de locuri. În anii trecuți, până la această dată se știa deja câte serii urmau să vină în taberele de pe litoral, erau încheiate contractele și era deja plătit și avansul. Anul acesta, însă, pandemia de coronavirus a dat totul peste cap. Atât de mult încât, până în acest moment, angajații din centrele de agrement nu știu dacă vor avea locuri de muncă în această vară!

Mariana Solomon, director executiv DJST Constanța, a precizat pentru "Cuget Liber" că centrele de agrement de pe litoral, din administrarea direcției, au fost pregătite să primească micii vizitatori. Mai ales că sunt și solicitări. Nu la fel de multe precum în alte sezoane estivale, dar totuși, nu lipsesc! "Deocamdată se lucrează la metodologie, iar de la 1 iulie vom afla dacă centrele de agrement vor fi deschise sau nu. Noi avem solicitări pentru tabere, dar deocamdată nu a fost luată nicio decizie la nivel central în privința acestor centre. Am făcut pregătiri, astfel încât, dacă se va permite deschiderea lor, să putem să primim prima serie de la 15 iulie", a afirmat Mariana Solomon.

Vor fi deschise doar două tabere școlare pe litoral, dacă vine "unda verde"!

Pe de altă parte, ținând cont de numărul redus de solicitări, dar mai ales de necesitatea asigurării unor măsuri preventive, dacă guvernanții vor da "undă verde", în vara aceasta vor fi deschise doar două din centrele de agrement din subordinea direcției. Este vorba despre centrele de agrement "Luminița" și "2 Mai", "unde configurația permite aplicarea măsurilor preventive, asigurarea circuitelor speciale, astfel încât să protejăm și turiștii și angajații noștri", a mai precizat Mariana Solomon. În cazul în care vor fi deschise, în această vară, taberele de pe litoral pot primi aproximativ 40% din numărul turiștilor din anii trecuți. Motivele sunt lesne de bănuit: pe de o parte, din camere au mai fost scoase paturi, pentru asigurarea distanței, iar pe de altă parte, mulți părinți se tem să-și trimită copiii în tabără, după ce în ultimile luni nici la școală nu au mers, iar ieșirile în afara locuinței au fost realizate cu luarea de măsuri de protecție.

Pe de altă parte, trebuie menționat că dacă nu vor fi deschise taberele școlare vara aceasta, angajaților le vor fi suspendate contractele de muncă, cel mai probabil.

Sunt cazuri în care avansul a rămas în vigoare, pentru vara lui 2021

Pe de altă parte, administratorii unor centre de agrement privat din țară au anunțat deja că vara aceasta nu vor mai organiza programe de tabără și le-au prezentat părinților opțiuni pentru banii pe care i-au plătit în avans.

"Fiica mea urma să meargă în tabără la Arieșeni, în județul Alba. Am plătit o tranșă, de 300 de lei, dar a venit luna martie, restricțiile, și deja totul era sub semnul întrebării. Într-un final, reprezentanții centrului de agrement ne-au transmis că vara aceasta nu vor mai organiza tabără, iar avansurile respective le putem folosi anul viitor. Nouă ne-au fost oferite trei variante: fie folosim banii în contul unei rezervări pentru programul de tabără pentru anul 2021, cu mențiunea că tarifele pentru sezonul viitor vor rămâne neschimbate pentru cei care optează pentru această variantă și vor avea prioritate la rezervări, fie avansul se transformă în avans pentru orice serviciu turistic de grup, fie într-un voucher valoric nominal, în ambele situații valabilitatea fiind până la sfârșitul lui 2021. Noi am optam ca banii să rămână ca avans pentru tabăra copilului, pentru vara viitoare", ne-a declarat Roxana Marin, mama unei fete de 11 ani. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5012 secunde