Magistrații vor primi mai repede drepturile salariale restante

787
Magistrații vor primi mai repede drepturile salariale restante - grefieri1702227057-1702560222.jpg

Articole de la același autor

Președintele ÎCCJ, Corina Corbu, a convenit joi cu premierul Marcel Ciolacu ca Guvernul să le plătească magistraților diferențele salariale aferente lunii noiembrie 2023 până la sfârșitul anului.


De asemenea, Guvernul s-a angajat să renunțe la ideea de a transforma în titluri de plată sumele reprezentând drepturi salariale restante din hotărâri judecătorești și acte administrative pentru personalul din sistemul judiciar, prevedere din proiectul de OUG care ar fi permis eșalonarea plăților pentru încă 7 ani de acum încolo.


Șefa ÎCCJ s-a întâlnite cu prim-ministrul pentru soluționarea crizei din sistemul de justiție, unde grefieri și judecători au anunțat că suspendă procese și activitatea în cadrul instanțelor până se rezolvă problema restanțelor salariale.


Potrivit unui comunicat al ICCJ, în urma întâlnirii dintre Corina Corbu și Marcel Ciolacu s-a stabilit eliminarea art. VIII din proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative.


De asemenea, s-a convenit că în cursul lunii decembrie vor fi achitate diferenţele salariale aferente lunii noiembrie 2023 și s-a stabilit plata tranşei pe anul 2023 pentru titlurile restante privind drepturile salariale restante.


„Asigurarea resurselor financiare pentru plata integrală a drepturilor salariale reglementate conform cadrului normativ în vigoare, pentru anul 2024, pentru categoriile de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea, precum şi pentru cele din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune și analizarea opţiunilor legislative pentru asigurarea unui sistem de salarizare echitabil şi previzibil în sistemul judiciar”, sunt alte puncte stabilite în cadrul întâlnirii.


Conform ICCJ, dialogul purtat a avut la bază premisa bunei funcţionări a statului de drept.
Imposibilitatea plății drepturilor salariale ale judecătorilor este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independența justiției şi statutul magistraților, cu consecințe directe asupra actului de justiție, avertiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7304 secunde