Medicul pediatru Mihai Craiu: "Este o urgenţă majoră la copii. Telefonul sună la ambulanță continuu. Testul paharului este concludent"

1440
Medicul pediatru Mihai Craiu:
Reputatul medic pediatru Mihai Craiu atrage atenţia asupra unui simptom întâlnit la copii, care, în anumite situaţii, poate indica o urgenţă majoră.


Dr. Mihai Craiu le recomandă părinţilor să observe cu atenţie pielea copiilor atunci când aceştia au febră. În cazul în care constată prezenţa anumitor pete roşii sau vişinii pe suprafaţa pielii, specialistul recomandă efectuarea testului cu paharul.


Iată mesajul integral, postat pe pagina de Facebook 


"Un semn pe care ar trebui să îl știe toți părinții!

Acum în România sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii. Telefonul sună la ambulanță continuu. Medicii de familie răspund unui număr mult mai mare de apeluri decât de obicei. Poate și pentru că am obosit, cu toții, să respectăm reguli stricte iar "relaxarea" a fost făcută prea abrupt...

În acest context, în care febră au foarte mulți copii, TREBUIE să cunoașteți un semn ce reprezintă o mare urgență.

Când un copil are febră si apar pe corpul lui mici pete (de culoare roșie sau vișinie) care NU dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav... de obicei meningită sau septicemie https://www.under5s.co.nz/.../Meningitis+in+babies+and...

Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul dvs. Dacă există și durere intensă de cap, vărsături "în jet", fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă ii bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari) atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital.

Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil...

Febră fac toți copiii mici când răcesc. Erupție au puțini iar erupție care NU dispare la testul paharului au foarte puțini. Aceștia trebuie să ajungă imediat la medic - https://www2.hse.ie/.../meningitis-septicaemia-children.../

UPDATE - Deoarece mintea complicată a unora vede în spatele oricăror afirmații un scenariu sunt nevoit să precizez că NU există acum mai multe cazuri de meningită în Romania decât acum 3, 10 sau 15 zile. ATÂT!

#febra #meningita"
foto: Facebook


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2511 secunde