Ministrul Digitalizării: Când vor putea românii să-şi schimbe buletinul, permisul sau paşaportul cu aplicaţia unică

341
Ministrul Digitalizării: Când vor putea românii să-şi schimbe buletinul, permisul sau paşaportul cu aplicaţia unică - digitalizare-ci-1709733074.jpg

Articole de la același autor

Este un buget record pentru Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: patru miliarde de lei au fost alocate pentru cercetare, în acest an.


"În momentul de față, în ultimele opt luni de zile, de când am intrat în acest mandat, cu suportul direct al premierului României, domnul Marcel Ciolacu, am reușit să deblocăm proiecte majore pentru cercetarea din România, care în ultimii 34 de ani, trebuie să o recunoaștem, a fost un fel de Cenușăreasă a acestui buget.


România stă pe o mină de aur prin mințile tinerilor cercetători și tinerilor IT-iști pe care îi avem, care sunt cea mai importantă resursă a noastră și prin ceea ce facem vrem să le dăm o speranță că și în România se poate și aici merită investit.


Aproximativ 1.000.000.000 euro au fost alocați în ultimele opt luni de zile pentru aproximativ 10 programe extrem de importante pentru tinerii cercetători și pentru universități, institute și companii care activează în domeniul cercetării.


Din acest punct de vedere, vreau să amintesc centrele de excelență din România, cu o alocare record de 320 de milioane de euro și, de asemenea, un program pe care l-am lansat.


L-am votat anul trecut în Guvern, în decembrie, pentru 7500 de companii, trei miliarde de lei pentru activități de cercetare și inovare.


Vreau să vă anunț că în acest moment, delegația OCDE pentru Ştiinţă și tehnologie este Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și vom fi unul dintre primele ministere care va avea închis portofoliul legat de aderarea României la OCDE.


În același timp, și aceasta este vestea cea mai importantă, ne pregătim foarte mult pentru ceea ce înseamnă finanțări europene din Horizon Europe, şi voi avea o discuție cu comisarul european pentru Cercetare și Inovare, Iliana Ivanova (...).
Vrem să prezentăm o oportunitate uriașă, de minim 4 miliarde de euro pentru tot ce înseamnă ecosistemul de cercetare din România, finanțat prin programul Horizon Europe.


O să aducem cei mai mulți specialiști de la Bruxelles împreună cu comisarul european, pentru a explica cât mai în detaliu, pentru universități, pentru institutele de cercetare, pentru companiile din cercetare, cum o să aducă mai simplu acești bani.


Despre identitatea digitală, în momentul de față vreau să vă spun că am finalizat o discuție tehnică extrem de importantă cu toți colegii mei din minister, plus ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României).
Suntem într-un stadiu foarte avansat cu cel mai important lucru care asigură arhitectura tehnică, și anume cloudul guvernamental care urmează să iasă în licitație.


De asemenea, s-a finalizat procedura de achiziție publică pentru punctul unic de contact al statului român, acea aplicație unică în care românii vor avea acces în raport cu statul, într-un singur loc, nu prin 10 sau 20 de portaluri care sunt astăzi existente, fiecare cu nume din ce în ce mai diferite, ci printr-o singură aplicație care va conecta toate serviciile publice într-un singur loc.


În acest sens, urmează să semnăm contractul până la finalul lunii martie, iar în cursul anului 2024 să avem primele livrabile.


Și cel mai important, tot până la finalul anului, vom avea primele 30 de servicii publice la care lucrăm pentru a ne asigura că vom reuși ca aceste portaluri, aceste aplicații să și ofere oamenilor servicii publice, nu doar să poată să intre în raport cu statul și atunci când intră în raport cu statul, să poată să-și schimbe permisul, buletinul, pașaportul, să se programeze la Registrul Auto Român (RAR) sau chiar la medic", a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, miercuri, la Antena 3 CNN.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5147 secunde