O rază de speranţă pentru bolnavii cronici. Se acordă noi medicamente compensate și gratuite

785
O rază de speranţă pentru bolnavii cronici. Se acordă noi medicamente compensate și gratuite - fond-medicamente-1713985640.jpg

Articole de la același autor

Veste bună pentru pacienţi. Începând de luna viitoare, aceştia au la dispoziţie alte 28 de noi molecule, care au fost introduse, săptămâna aceasta, pe lista medicamentelor compensate și gratuite pentru tratarea a diferite boli cronice. Actualizarea listei existente de medicamente intră în vigoare de la 1 mai 2024.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au precizat că accesul pacienților la medicamente inovative care salvează vieți este extrem de important. „Numărul mare de molecule nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite în perioada 2022-2023 este cea mai bună dovadă a responsabilității față de pacienți. Buna colaborare cu CNAS și organizațiile de pacienți face posibile aceste progrese pentru care este nevoie de sprijinul Ministerului Finanțelor. Pacienții cu boli oncologice, neurologice și hepatite cronice au acces la noi molecule, iar acest lucru trebuie realizat fără a afecta în vreun fel accesul la medicamente generice care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienții români. Oamenii au nevoie de atenție și de empatie, deopotrivă din partea medicilor și a autorităților. Împreună lucrăm pentru asta”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

La solicitarea MS, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate până în prezent, şi alte şase molecule introduse pentru alte indicaţii decât cele pentru care sunt listate în HG 720/2008.

Medicamentele inovative sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni de tipul: hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D; ciroză hepatică; boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice. Acestora li se adaugă poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică; bolile endocrine şi metabolice; boala cronică de rinichi - faza predializă; bolile degenerative ale ochiului; poliartrita reumatoidă; spondiloartrita axială; psoriazis cronic sever etc.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, programul naţional de oncologie se completează cu şase noi molecule de ultimă generaţie: Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Imunoglobulină anti-limfocite DCI şi Mosunetuzumabum DCI. Toate aceste decizii vin după un val de nemulţumiri din partea bolnavilor oncologici, unii dintre ei dând chiar în judecată statul român pentru a li se asigura, așa cum este normal, dreptul la viață și la medicamentație gratuită. Câţi bolnavi de cancer avem în judeţul Constanţa? Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, la ora actuală, în judeţul nostru sunt luaţi în evidenţă 30.305 bolnavi de cancer. Din nefericire, mii de oameni sunt diagnosticaţi anual cu o formă de cancer și cei mai mulți dintre ei ajung la medic în stadiu terminal, iar asta înseamnă costuri foarte mari pentru tratament și recuperare extrem de anevoioasă, acolo unde se mai poate face ceva. Dintre cei 30.305 bolnavi, majoritatea, adică 27.129, se află în evidenţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, 18.104 provenind din mediul urban, iar 9.025 din rural. Potrivit reprezentanților unităţii sanitare, 14.707 sunt femei, iar 12.422 bărbaţi. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4261 secunde