Oficial, apa din fântâni este foarte bună

847

Articole de la același autor

În timp ce în spitale ajung copii cu "boala albastră", de pe urma consumării apei cu nitrați din fântâni, oficial, la capitolul calitatea apei, stăm bine.

În urma analizelor efectuate de Institutul de Pedologie, în județul Constanța nu sunt zone vulnerabile în privința infestării apei cu nitriți, așa cum ne-a spus Luminița Gheorghe, șef Plan de Management Bazinal – Apele Române Dobrogea – Litoral.
Este o afirmație care vine în contradicție cu situația cu adevărat disperată din mediul rural, unde multe fântâni sunt otrăvite cu nitrați. Martore stau analizele efectuate de Laboratorul de Igienă a Mediului din cadrul Autorității de Sănătate Publică Constanța.

Într-adevăr, pe lista la nivel național, nu este trecută nicio localitate constănțeană care să aibă probleme cu apa fântânilor, așa cum a precizat Iancu Șapera, directorul Direcției Agricole Constanța.
Exact ca pe vremea lui Ceaușescu, am ajuns să ascundem numărul copiilor bolnavi de SIDA, să dezinformăm populația crezând că altfel va intra în panică, când, în realitate, ar trebui ca la fiecare puț din mediul rural să existe avertismente privind riscurile la care se expun cei care consumă apa infestată.
Conform cercetărilor medicale, efectele intoxicației cu nitrați se manifestă, în principal, la copiii de până la trei ani, deoarece ficatul acestora nu este capabil să filtreze nitriții care ajung în sânge. Concentrațiile masive de nitrați afectează pe termen lung evoluția psiho-motorie a copiilor. Cercetătorii au atestat o scădere cu până la șapte puncte a coeficientului de inteligență la copiii cu vârste cuprinse între cinci și 10 ani care beau apă contaminate cu nitrați. De asemenea, aceștia manifestă o scădere a imunității la agenții patogeni din apă și, implicit, o creștere a incidenței bolilor hidrice (așa numitele deranjamente stomacale).

Apă plată pentru copiii cu vârste între 0 și trei ani
Nivelul scăzut al apei din fântâni din vara trecută a dus la creșterea valorilor de nitrați, așa cum ne-a spus Luiza Căruceru, medic primar la laboratorul Igiena mediului din cadrul Autorității de Sănătate Publică a Județului Constanța. "Fântânile sunt cele mai infestate cu nitrați care derivă din nitrați. De asemenea, în urma testelor efectuate în laboratorul nostru, apa fântânilor a fost afectată și din punct de vedere microbiologic. Majoritatea fântânilor sunt deschise, oamenii vin cu gălețile din gospodărie, le mai lasă pe jos apoi le introduc în fântână" – a declarat medicul primar.
În urma controalelor s-au făcut adrese către primării și către prefectură și s-au dispus măsuri. Primăriile pe raza cărora fântânile sunt infestate sunt obligate să asigure copiilor cu vârste între zero și trei ani apă plată.
Civilizația costă mult și oamenii nu au bani nici măcar să viseze la ea. O analiză completă a apei trece de 100 de lei. Multe localități, precizează Luiza Căruceru, nu determină concentrația de nitriți. Sunt probleme chiar și la oraș cu apa, așa cum este Hîrșova, unde rezultatele calității apei n-au fost întotdeauna foarte bune, conform declarațiilor Luizei Căruceru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1005 secunde