Parcuri fără flori, în mijlocul verii. "Oare acesta este orașul Constanța?"

1846

Articole de la același autor

În Constanța, parcurile pierd zilnic lupta cu dezvoltarea imobiliară. Ba mai apare un chioșc, ba un bar, ba o biserică, ba un bloc… și toate mușcă din spațiile verzi și din grădinile orașului. Însă nici măcar cele care încă mai există nu sunt îngrijite corespunzător. Un grup de mămici și bătrâni din cartierul Tomis II a trimis o scrisoare pe adresa redacției, în care

ne sesizează situația jalnică în care se află parcul din zonă, odinioară o oază de verdeață, în mijlocul betoanelor din centrul orașului.

"Parcul din Tomis II este lăsat în paragină ca niciodată. Se zice că anul acesta sărbătorim Centenarul. Cum? Cu nicio floare în spațiile destinate pentru așa ceva, iar acolo unde sunt flori perene, sunt lăsate să moară, fără a le da vreun pic de apă, deși în parc sunt foarte multe guri de apă. Mai nou, de vreo două zile, au pus furtunurile, dar, în zadar, florile existente vor muri", ne-a scris L.C., o constănțeancă, mămică a trei copii, în numele mai multor mame și bătrâni care locuiesc în zonă.

Oamenii sunt revoltați că autoritățile locale nu îngrijesc spațiile verzi și nu le înfrumusețează așa cum este normal pe timpul verii.

"Când au de gând să pună flori în singurul rond existent, în noiembrie, când sărbătorim Centenarul? Sau anul viitor, când o să votăm? Nu știm ce să credem. Domnul primar, chiar prin aceste mici amănunte, își bate joc de cetățenii acestui oraș și chiar ne ia de proști. Ieșim cu copiii în parc pentru joacă și aer, vedem jalea și ne apucă scârba. În rondul unde ar trebui să fie flori, câinii sunt aduși de stăpâni și-și fac nevoile în pământul fără flori. Iar copiii mici se joacă și ei tot pe acolo și calcă pe mizeria lăsată de câini. Oare acesta este orașul Constanța?", se întreabă constănțeanca.

Femeia afirmă că s-ar fi adresat și autorităților locale, dar nu a primit răspuns.

"Am scris și la Primărie - degeaba. Am scris la Spații Verzi - mai rău. Ieșim în parc cu copiii și ies și bătrânii pe căldurile acestea. Ne pune capac peisajul de mizerie…", încheie femeia scrisoarea.

"În zece zile, încep plantările!"

Am reușit să luăm legătura cu șeful Serviciului de Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța, George Coman. Acesta a confirmat că zona este momentan neamenajată, dar ne-a dat speranțe că în mai puțin de două săptămâni acolo vor fi puse plante noi.

"Suprafețele florale din parcuri sunt pregătite pentru a fi plantate. Din păcate, procedura de achiziție de material dendrologic este extrem de anevoioasă și s-a prelungit foarte mult. În prezent, suntem în etapele finale și estimăm ca în aproximativ 10 zile să aducem primele plante", a declarat, pentru "Cuget Liber", reprezentantul Primăriei Constanța.

Potrivit acestuia, au fost scoase la licitație șapte loturi de material dendrologic și s-au prezentat 39 de ofertanți, principalii mari producători din țară.

"Deocamdată, în această perioadă vom putea pune doar plantele anuale, iar pe celelalte, de la toamnă. Avem foarte multe tipuri de plante și perene, și anuale, și arbuști, bulbi de lalele, graminee, rășinoase. Estimez că vom pune în primă fază numai florile anuale, pentru că este prea cald. Restul la toamnă. Achiziția a fost gândită pentru a acoperi necesarul pentru următorii trei ani, tocmai pentru a nu mai fi blocați de procedurile anevoioase. De-acum încolo, trei ani de zile nu vom mai avea probleme", a mai spus George Coman.

Șeful Serviciului de Spații Verzi susține că în perioada următoare vor fi plantate flori în parcul Tomis II, în octogon și de jur împrejurul fântânii arteziene, în parcul de la Gară, de jur împrejurul fântânii arteziene, în parcul de la Far, în parcul de la Primărie, dar și în rondurile din intersecții pe bulevardele principale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4397 secunde