Pensionarii se împrumută ca să aibă ce pune pe masa de sărbători. "Suntem îngenuncheați de viaţa scumpă"

1097
2

Articole de la același autor

Sărbătorile se apropie cu paşi repezi şi tot mai mulţi bătrâni se plâng că nu vor avea ce pune pe masa de Crăciun sau Anul Nou. Au încercat să facă economii de la o lună la alta, să strângă cureaua, cum se spune în popor, dar este greu să îşi drămuiască sărăcia. Unii dintre ei, mai norocoşi, sunt ajutaţi de copii, dar mulţi au fost nevoiţi să se împrumute de la cunoscuţi sau să apeleze la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), pentru că nu au avut alte soluţii.

În faţa acestei instituţii care se ocupă cu întrajutorarea persoanelor vârstnice am întâlnit mulți oameni. Unii dintre ei s-au prezentat doar pentru a-şi plăti cotizaţiile, dar alţii au mers la CARP cu intenţia de a lua niscaiva bani împrumut, pentru a avea ce pune pe masă de sărbători, pentru medicamente, pentru toate neajunsurile cu care se confruntă zi de zi. „Vreau să am şi eu pe masă produsele tradiţionale cu care m-am obişnuit încă de când eram tânără. În plus, mi s-a stricat patul şi trebuie să cumpăr unul nou, pentru că nu pot dormi pe jos. Văd eu cum dau banii înapoi după aceea. Acum, important este să trecem cu bine şi de sărbătorile acestea”, ne-a spus mâhnită Emilia P., o femeie pe care am cunoscut-o pe holurile CARP. Este clar că împrumuturile reprezintă singura soluţie de a face rost de un ban în plus în această perioadă. Pentru Andreea B., Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare din an. Din păcate, bătrânica a rămas văduvă şi îi este foarte greu să ducă în spate toate cheltuielile casei, să plătească utilităţile, să îşi cumpere tratamentul recomandat de medic şi să îşi ia de-ale gurii.

„Eu sunt doar unul dintre vârstnicii care se zbat în sărăcie și număr câte zile au mai rămas din iarnă. Viața este foarte grea, iar moartea soţului meu m-a afectat foarte tare. Am îndurat multe, însă niciodată nu am simțit lipsurile ca acum, din cauza scumpirilor la alimente şi utilităţi. Trăim vremuri grele şi suntem, efectiv, îngenuncheați de viaţa scumpă pe care o trăim. Eu încerc să fac economii cât pot, nu dau drumul nici la căldură tot timpul, mai pun o pătură în plus pe mine şi sper că Dumnezeu va avea grijă și de mine”, ne-a mărturisit bătrâna, cu lacrimi în ochi.

În aceeaşi situaţie tristă se află multe persoane de vârsta a treia, cărora nu le ajung pensiile pentru a plăti facturile mărite la energie electrică, gaze, dar mai ales pentru a-şi cumpăra medicamentele fără de care nu pot sta. Cum spuneam, majoritatea fac rost de bani pentru masa de Crăciun, alţii vor să procedeze ca pe vremea când erau salariaţi şi vor să le facă mici cadouri celor dragi, dar nu îşi permit. Pentru toţi aceşti bătrânei, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor este soluţia ideală, mai ales că împrumuturile se obţin extrem de rapid, desigur, dacă îndeplinesc toate condițiile. 



Comentează știrea

Tot Ei
17 decembrie 2022
vaideie-ni

Sa împrumute de la ucrainienii pe care ii țin "p-e-olite-cienii" votați de ei!

Preturi
17 decembrie 2022
"mi s-a stricat patul şi trebuie să cumpăr unul nou, pentru că nu pot dormi pe jos"

Cat de cat ceva relativ decent: cadru pat plus saltea 1200lei (montaj individual poate o cunostinta, dar si aici la somiera doar de odihna ca e model subtire de brad. Alti minim 200lei ceva mai rezistent). Mai ieftin inseamna peste 3 luni alti bani. 1PernaNoua si 1SetLenjerie din alea mai ieftine 100lei. Per Total poate la echivalenta cu 1Pensie. Reformulat, citi pensionari au schimbat salteaua in ultimii 10 ani sau macar 1 perna noua sau 1 set de lenjerie ?(si aici sub 100 lei cam max. 2-3 ani). "pentru că nu pot dormi pe jos", aici cu aplicare pe Romania e un deziderat echivalent cu luxul suprem ! De asta poate e si suparare mare la pensionari ca nu au viza de libera circulatie internationala, macar pe aici prin zona cu preponderenta credinta crestina. Ref. CARP, aici trebuie vazut pe costuri totale, adica ar fi bine sa nu fie mai mari decit dobinda standard pt. credit de consum fara garantie de la banca (undeva 8-10% an). "Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare din an" , aici practic inseamna credinta personala, ca asa e modelul (mostenit de la parinti, etc) ... dar Tara prin alesii astia democratici cu majoritatea cetatenilor absenti de la vot, are ceva mai mult decit credinta in sens declarativ ? Adica nu doar reteta de bucate traditionale apetisant gatite la TV si spovedania publica a celor doritori de voturi multe.

Pagina a fost generata in 1.1949 secunde