Persoanele adulte cu dizabilități au la dispoziție trei noi locuințe protejate și un centru de zi

182

Articole de la același autor

Consiliul Județean Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, continuă procesul privind dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități. La finele săptămânii trecute, au fost inaugurate trei locuințe protejate și un centru de zi, ce vor asigura, la nivelul comunității din Nicolae Bălcescu și localitățile vecine, aplicarea politicilor și strategiilor de asistență socială pentru persoanele adulte cu dizabilități.

Locuința protejată este un serviciu destinat persoanelor adulte cu dizabilități care au nevoie de suport pentru a trăi independent într-o comunitate, iar centrul de zi este locul unde adulții pot participa la diverse activități distractive, creative, spirituale, fiind îmbunătățită calitatea vieții lor prin socializare.

Proiectul prin care este prevăzută înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate a fost implementat în perioada 5.04.2019 – 30.06.2024, prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordate prin Programul de Interes Național.



Obiectivele specifice ale proiectului au inclus construirea a trei locuințe protejate în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța, fiecare cu o capacitate de 10 locuri. De asemenea, proiectul a vizat reabilitarea, modernizarea și dotarea unui imobil din localitatea Dorobanțu, comuna Nicolae Bălcescu, pentru a deschide centrul de zi cu o capacitate de minimum 30 de locuri.

Acest centru este destinat atât beneficiarilor serviciilor de tip locuințe protejate, cât și membrilor comunității, un lucru foarte important, deoarece socializarea joacă un rol important pentru starea de bine a adulților beneficiari. În plus, proiectul a inclus selecția, instruirea și formarea personalului care va deservi noile servicii sociale înființate.



La inaugurare a fost prezent și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

"Zilele trecute se întâmpla la Murfatlar, acum, la Nicolae Bălcescu, unde am inaugurat noi obiective ce au ca scop incluziunea socială și creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități din județul Constanța. În aceste spații vor găsi un mediu primitor și sigur, care le va oferi oportunitatea de a trăi o viață cât mai aproape de normalitate", a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de 5.868.836,08 lei, din care contribuția Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități – 2.001.000 lei și contribuția DGASPC Constanța – 3.867.836 lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5343 secunde