Pescarii de la Marea Neagră nu pot să-și facă meseria din cauza minelor de război. Solicită compensații

233
Pescarii de la Marea Neagră nu pot să-și facă meseria din cauza minelor de război. Solicită compensații - fondnuiminciunapescariidelamarea-1682345909.jpg

Articole de la același autor

Pescarii de la Marea Neagră sunt nemulţumiţi din cauză că statul român nu le acordă compensaţii în condiţiile în care nu-şi mai pot desfăşura activitatea, din cauza minelor marine apărute în urma declanşării războiului din Ucraina.

Federaţia Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră (FOPMN) susţine că legislaţia românească în domeniul pisciculturii nu este armonizată cu cea europeană şi cere Camerei Deputaţilor să ia în dezbatere propunerea de act normativ pentru modificarea legii pescuitului adoptată de Senat la finele anului trecut.

Preşedintele FOPMN, Laurenţiu Mirea, a declarat, că războiul declanşat de Rusia în urmă cu mai mult de un an în Ucraina a afectat activitatea pescarilor din Marea Neagră, informează Agerpres.

"Din cauza minelor din mare, nu se mai pescuieşte pe timp de noapte. Mai mult, din cauza exerciţiilor militare din poligonul Corbu, unde au loc trageri cu rachete şi tunuri de coastă, nu se mai poate ajunge în zona de pescuit. Pescarii trebuie să primească şi ei reduceri de taxe pentru salarii, aşa cum se acordă personalului din IT", a precizat Mirea.

În opinia lui, aceste ajutoare sunt cu atât mai necesare cu cât piscicultura este un domeniu tot mai puţin atrăgător pentru tineri.

El a mai spus că legislaţia românească în domeniul pisciculturii, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008, nu este în concordanţă cu regulamentul european 1380 în domeniul pescuitului.


Preşedintele Mirea a menţionat că flota românească de pescuit în Marea Neagră numără circa 1.000 de pescari, din care aproximativ 500 sunt scafandri. Ei îşi desfăşoară activitatea cu 28 de traulere de fund şi 158 de bărci pescăreşti.


Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură a avut în ultimii 10 ani, 100.000 de metri pătraţi de teren în Portul Comercial Midia Năvodari, unde încearcă să realizeze un port pescăresc pentru vapoare, şi 12 plaje unde trebuia să realizeze puncte de debarcare pentru micii pescari, pe care le-a înapoiat acum doi ani Direcţiei Apelor Române.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3097 secunde