Pescarii dobrogeni, vedetele Târgului cu specific pescăresc

341
Pescarii dobrogeni, vedetele Târgului cu specific pescăresc - fondpescariidobrogenivedeteletar-1667578166.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă campania de promovare a produselor agroalimentare românești și de creștere a accesului românilor la alimente de calitate obținute pe plan local.

Astfel, în perioada 5 - 8 noiembrie 2022, în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, este organizat Târgul cu specific pescăresc. Expozanții – membri ai Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării - vor oferi o varietate de specialități din pește. Preparatele vor fi realizate după rețete ale pescarilor lipoveni. Cherhanale din Jurilovca, Sfântul Gheorghe, Crișan, Mila 23, Murighiol, Ghindărești, Vadu și 23 August vor expune spre vânzare produse dobrogene obținute din pește, precum: borș tradițional de pește la pirostrie, care poate fi servit cu ardei iute, mămăligă, mujdei; pește la plită (crap, caras, biban, somn, calcan, stavrid, lufar, levrec, hamsie, chefal, șalău, zărgan); saramură de pește cu mămăligă și mujdei;

raci fierți; pește prăjit.


De asemenea, la târg va fi prezent primul operator economic care exploatează de peste 20 de ani bogățiile Mării Negre, procesând rapane, midii și pești marini din producția autohtonă.

Pe lângă preparatele dobrogene vor fi expuse și produse cu specific pescăresc obținute din diferite specii de pești din apele de munte (păstrăv curcubeu), de la fermele piscicole din județele Iași și Prahova.


Vizitatorii vor avea ocazia să aleagă nu doar preparate proaspăt gătite, ci și o gamă largă de preparate cu pește, precum: zacuscă cu pește, icre de crap sau de știucă, batog afumat, diverse sortimente de pește marinat, sardeluțe marinate în vin sau ulei picant, cremă din păstrăv, unele din acestea atestate ca produse tradiționale și produse care dețin mențiunea de calitate facultativă „produs montan”. Vor fi prezente și produse reprezentative pentru Delta Dunării înregistrate pe scheme de calitate: scrumbia afumată de Dunăre, salata cu icre de știucă și salata tradițională cu icre de crap, dar și plăcinta dobrogeană, care urmează pașii înregistrării ca indicație geografică protejată.


De la târg nu vor lipsi vinuri albe, roz sau roșii ce însoțesc preparatele din pește, astfel cramele Viișoara, Ovidiu, Lucaci și Hamangia vor oferi spre comercializare o gamă variată de vinuri. Oferta pentru desert cuprinde colțunași cu brânză, care vor fi serviți calzi cu smântână sau iaurt.


În cadrul târgului, meșteri populari vor crea ambianța specifică Deltei Dunării prin obiecte decorative din lemn caracteristice zonei: împletituri din stuf și papură și alte obiecte ce pot deveni amintiri de la acest eveniment.

Sectorul cercetării va fi reprezentat de cercetători din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați, Centrul de Cercetări pentru Piscicultură Nucet, Dâmbovița și al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, Tulcea, care vor prezenta tehnologia de reproducție a peștelui din Delta Dunării și vor oferi informații despre speciile autohtone de pești ce vor putea fi admirate într-un acvariu.
 

Pe parcursul celor patru zile de eveniment, vizitatorii se vor putea bucura de programe artistice susținute de Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Tulcea, comunitățile de lipoveni din localitățile Mila 23 și Jurilovca, ce vor crea atmosfera tipică plaiurilor dobrogene.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5959 secunde