Stop braconaj, atenţie la perioadele de prohibiţie! "Pescarii trebuie să ştie că sunt supravegheaţi"

2675
1
Stop braconaj, atenţie la perioadele de prohibiţie!

Articole de la același autor

Pescarii constănţeni vâră adânc „coada-n baltă”, zilele acestea, cu atât mai mult cu cât se apropie una dintre cele mai importante sărbători religioase - Buna Vestire, când se mănâncă peşte. Ei trebuie să fie însă foarte atenţi unde şi cum aruncă nada, pentru că autorităţile sunt cu ochii pe ei!

Având în vedere poziţia geografică a judeţului Constanţa, deschiderea la Marea Neagră şi la Dunăre, dar şi existenţa a numeroase bălţi şi lacuri, pescuitul este - firesc - una dintre îndeletnicirile de bază ale populaţiei, în special atunci când vorbim despre mediul rural. Cu afaceri mai mici sau mai mari, cu undiţe lansate din bărcuţe ori cu traule din pescadoare, pentru consum propriu sau pentru comercializare, mii de constănţeni sunt implicaţi în această activitate.

Deşi ar părea o chestiune destul de simplistă, pescuitul presupune însă respectarea multor reguli, de la autorizare, informare constantă şi până la respectarea perioadelor de prohibiţie. Cum Buna Vestire, sărbătoare religioasă de prim rang în care populaţia consumă mult peşte, se apropie cu paşi rapizi, autorităţile anunţă că vor intensifica acţiunile de control, la mare şi la Dunăre.

„Luna martie este foarte importantă pentru pescari. Luni, 20 martie, se încheie prohibiţia la ştiucă (n.r. - şi păstrăv, însă nu este cazul la Constanţa), însă începe imediat prohibiţia la şalău. Iar de luna viitoare, din 15 aprilie, timp de 60 de zile, foarte multe specii de peşte nu vor mai putea fi pescuite. În acest context, începând de luni, 20 martie, şi până sâmbătă, 25 martie, vom desfăşura acţiuni de control, alături de partenerii noştri de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, Garda de Mediu şi Direcţia Sanitar-Veterinară, pe linie de braconaj, prohibiţie şi comercializare. Avem în vedere nu numai municipiul Constanţa, ci şi multe alte localităţi din judeţ. Pescarii trebuie să ştie că sunt supravegheaţi, dar, dacă au permise valabile, respectă perioadele de prohibiţie şi desfăşoară un comerţ civilizat, totul este în regulă.

Acţiuni similare vor mai avea loc şi în perioada premergătoare sărbătorii Floriilor”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Gabriel Popescu, directorul Direcţiei Politici şi Inspecţii Maritime (DPIM) Constanţa.

XXX

Fenomenul are o dinamică spectaculoasă la Constanţa, Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură acordând, anul acesta, peste 300 de autorizaţii, după cum urmează: 101 pentru pescuit în Dunăre, 141 în Marea Neagră - comercial, 63 la rapană şi 59 la calcan. De asemenea, numărul permiselor recreative eliberate în sistem electronic, la nivel naţional, a depăşit 100.000.

„Acordarea permiselor de pescuit recreativ este reglementată de Ordinul 60/8 martie 2017, care prevede cantitatea de peşte ce poate fi capturată, dimensiunile peştilor, uneltele folosite etc. Pescarii au obligaţia de a depune fişa anuală a capturii, în baza căreia vor primi, gratuit, permisul pentru anul viitor. Recomandăm tuturor celor care activează în acest sector să se documenteze, să citească ordinul, pentru a evita situaţii mai puţin plăcute şi pentru a se bucura în voie de hobby-ul lor”, a explicat Adrian Bîlbă, consilier în cadrul Compartimentului de Acvacultură şi Pescuit Recreativ. 

Comentează știrea

Rahat
21 martie 2023
Pescuit

cu perje! Nu pescarii sunt de vina pentru lipsa pestelui in Dunare si Delta. Braconierii la curent au nenorocit pestele!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.405 secunde