Pregătiți de marea deschidere. Restaurantele și cafenelele își deschid porțile

567

Articole de la același autor

Mâine este ziua cea mare pentru restaurante, cafenele, baruri. După cinci luni și jumătate, mâine își vor putea primi din nou oaspeții în interiorul localului și își vor putea relua activitatea de servire la mese. Pentru cei mai mulți, este colacul de salvare pe care îl așteptau de săptămâni bune, aproape ultima "gură de oxigen" înainte de a se închide de tot.

Prefectul George Niculescu, a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că în județul Constanța se întrunesc condițiile necesare pentru redeschiderea restaurantelor și cafenelelor. Rata de îmbolnăvire cu noul coronavirus este mai mică de 1,5 la mia de locuitori, așa cum impune Comitetul Național pentru Situații de Urgență. "Practic, de la 1 septembrie, ora 6.00, restaurantele și cafenelele își pot relua activitatea, în interior, respectând normele de distanțare socială, protecție și dezinfecție. Pentru a se redeschide, însă, este nevoie ca rata de incidență cumulată a județului nostru să fie sub indicele de 1.5. Ce înseamnă asta? O rată de infectare, în ultimele 14 zile, de sub 1.5 cazuri la 1.000 de locuitori. În acest sens, cu multă bucurie și speranță că ne aflăm pe un drum bun, vă anunț că județul nostru are rată de incidență cumulată de 0.37, conform unei analize realizate de DSP Constanța. Pe scurt, administratorii restaurantelor și cafenelelor pot deschide, fără probleme! Dar, repet, respectând toate normele mai sus amintite", a precizat prefectul județului.

Potrivit acestuia, în prezent, toate localitățile din județul Constanța au rata de incidență sub coeficientul de 1.5. "Cea mai mică rată, cu indice 0 (zero), se înregistrează în mai multe localități, printre care Costinești, Techirghiol, Tuzla, Hârșova, Lumina sau Corbu. La polul opus se află Poarta Albă, cu o incidență de 1.38, dar, tot sub limita impusă prin Hotărârea nr. 43 a CNSU. Municipiul Constanța are un indice de 0.68, iar în zona litorală cifrele stau în felul următor: Mangalia - 0.22, Eforie - 0.09, Năvodari - 0.09. Mai departe, ține de fiecare dintre noi, autorități, operatori economici, cetățenii acestui județ, să menținem o rată de incidență cumulată cât mai scăzută", a subliniat prefectul județului Constanța.

"Va fi destul de dificil, dar este un pas spre bine!"

Proprietarii de localuri susțin că sunt mai pregătiți ca niciodată și că au luat toate măsurile astfel încât să poată fi respectate regulile impuse de legislație. "În sfârșit, putem să ne servim clienții într-un mediu plăcut, așa cum l-am gândit noi de la început, nu doar pe trotuar, cum o facem de la începutul verii. Am stabilit așezarea meselor, procedurile din blocul alimentar sunt deja făcute, readucem oamenii de acasă, din șomaj, pentru a suplimenta personalul de servire, cât timp vom mai putea păstra mesele de pe terasă, până vine frigul. Am achiziționat dezinfectanți și măști. Avem tot ce ne trebuie", a declarat, pentru "Cuget Liber", proprietarul unui restaurant mic din centrul Constanței.

Proprietarii localurilor mai mari nu sunt însă pe deplin mulțumiți de regulile impuse pentru redeschiderea restaurantelor, principala cauză fiind limitarea numărului de clienți la 50. "Din păcate, restaurantele mari nu pot fi deschise. De exemplu, noi avem un salon pe care nici nu ne vom permite să îl redeschidem. Are 570 de locuri. Cum putem să punem 50 de locuri în salonul acela când avem 900 de becuri? Nu ne convine. Mai avem unul cu 350 de locuri. Nici pe acela nu îl deschidem. Le vom folosi doar pe cel de 120 de locuri și pe cel de 60 de locuri. În rest, condițiile sunt stricte: de la 6 dimineața la 12 noaptea, nu ai voie să dansezi, nu ai voie să ai aceleași meniuri, aceleași solnițe. Va fi destul de dificil, dar e un pas spre bine. Să nu cumva, după alegeri, să ne închidă din nou de tot. Că eu cred că de aceea ne-au dat drumul acum, ca să mai câștige câteva voturi", a declarat, pentru "Cuget Liber" și Nicolae Terzi, proprietarul mai multor restaurante din Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8562 secunde