Reabilitarea termică și urâțirea Constanței. "Fiecare face ce vrea. Nu se respectă legea"

3056
6

Articole de la același autor

Exigențele europene cer ca țara noastră să crească eficiența energetică și să reducă emisia de gaze cu efect de seră. Însă oamenii au simțit pe pielea lor că este timpul să investească pentru a consuma mai puțină energie pentru încălzirea caselor. Așa se face că anveloparea cu polistiren a imobilelor a devenit una dintre principalele preocupări ale proprietarilor. Însă, de multe ori, aceasta este făcută neprofesionist, fără a cere părerea și implicarea unei persoane din domeniu. Mai mult decât atât, anveloparea pereților exteriori este numai una din etapele necesare pentru reabilitarea termică a unei clădiri.


În Constanța, peisajul urban suferă cumplit la capitolul aspect unitar tocmai din cauza acestor izolări după ureche și după bunul plac al proprietarului. Cele mai multe blocuri sunt pestrițe. În același bloc poți vedea un etaj izolat și vopsit crem, un etaj neizolat, altul izolat și vopsit vernil, altul vopsit roz și așa mai departe. Puține sunt condominiile unde proprietarii au căzut de acord și au izolat tot blocul de la parter până la ultimul etaj. Și mai puține sunt blocurile care au fost anvelopate cu sprijinul autorității locale. Așa că fiecare pro-prietar a izolat în funcție de gustul său și, mai ales, de buget.


"Noi, ca arhitecți, introducem tot ce este mai nou în domeniu, avem grijă ca proiectul să fie convenabil din punct de vedere energetic, dar, cu indignare și tristețe, constatăm că există o anarhie de a izola clădirile. Pe noi ne interesează nu numai să fie eficient termic, ci și să fie frumos din punct de vedere estetic. Până acum fiecare a făcut cum a vrut. Din păcate, nu se respectă legea", a declarat arhitectul Alexandru Bălan, președintele filialei Dobrogea a Ordinului Arhitecților din România.


Prezent la Constanța la conferința anuală a Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, președintele AAECR, Emilia Cerna Mladin, a confirmat că această izolare termică a devenit haotică în toată țara. "Orice clădire trebuie auditată energetic, iar reabilitarea nu înseamnă că anveloparea este singura soluție. Este o isterie cu acest lucru! Noi nu polistirizăm casele! Această soluție a luat-o pe o cale automată. Toată lumea își pune 10 cm de polistiren și gata! Dar nu este singura soluție! Nu se mai fac calcule de eficiență, nu se mai analizează", a declarat Emilia Cerna Mladin.


La rândul său, directorul Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța, Harry Boiagian, este de părere că pentru a stopa această isterie și nu numai din domeniul construcțiilor, trebuie refăcute de la cap la coadă legile. "Avem probleme majore în toate domeniile. Avem o mare problemă cu legislația. Noi avem intenții bune, vrem să arate orașul foarte bine și să se respecte legea, dar legea este făcută de oameni care nu au nicio legătură cu realitatea. 


Avem un sistem de stat, dar nu aveam o bază de date centralizată. Până când acest sistem nu va lucra ca un tot unitar nu vom face niciodată nimic. Informațiile trebuie să circule rapid, ca în anul 2016, autorizările ar trebui să ajungă într-un sistem național, la care să aibă acces toate instituțiile. Trebuie perfectat sistemul și până când nu vom face asta va fi muncă în zadar!", a declarat șeful ISC Constanța.


Comentează știrea

eviral
16 mai 2016
asa ne trebuieste

Legile pentru eficientizarea energetica a apartamentelor a fost facuta doar pentru Bucuresti cu dedicatie, dar pentru ca nu s-ar putea da o lege pentru o anumita zona, s-a dat o lege normala, dar aplicarea ei s-a faut doar in capitala. De pe vremea guvernului Nastase si a lui Basescu primar s-a inceput reabilitarea termica a blocurilor de pe marile bule varde din Bucuresti. Acolo s-a afcut integral polistiren, termopane, fatada....toate apartamentele la fel, iar paltasuportata de 3 parti, 33% proprietar, 33% primarie si 33% guvern, in fine ceea ce se vede in constanta este consecinta neaplicarii acestei legi si in provincie, iar in baza ei nu se poate stopa imbuntattirea confortului din apartamente. Din pacate acest artico se impunea sa fie scris acum vreo 10-12 ani, dar ar fi deranjat urechile edililor si ale demnitarilor, asa ca ne multumim doar cu urmarile, iar domnii arhitecti sa vegheze la respectarea legii pentru noile constructii ce apar, caci abaterile sunt mai grave si nu le sesizeaza nimeni. Cu drag locuitorii orasului Constanta, bun venit in realitate !!

ath
16 mai 2016
Cladiri sanatoase sau primar fashion ?

Noi am ales cladirea fashion.Care este deosebirea intre cladirile noastre si pantalonii lui Mazare ? Niciuna.Are Mazare pantofi rosii ? Si blocul meu are parterul rosu.Are Mazare pantaloni verzi ? Si etajul blocului meu este verde.Avem blocuri fashion,avem primari fashion,avem ce ne-am dorit.Exista cladiri bolnave asa cum exista organisme bolnave.O cladire bolnava trebuie analizata/reparata de la acoperis pana la fundatii si in toate maruntaiele ei,asa cum un medic se intereseaza de toate problemele bolnavului,din varful capului pana in talpa lui.Initial,legea a fost buna,chiar si inceputul reabilitarilor a fost bun(in Bucuresti prin 2007 ,pe ici pe colo).Dar pentru ca primarii si statul erau obligati sa dea niste bani "moca" la privati si pentru ca aveau bataie de cap,politicienii au hotarat sa dea liber la reabilitarea termica dupa ureche.Reabilitarea dupa ureche a fost incurajata de primari si ministri.Sa ne amintim ca primarii nu au cerut proiecte/autorizatii de reabilitare,nu au cerut taxe si chiar mai mult,s-au oferit sa dea niste scutiri la impozite pe locuinte,numai ca sa scape ei de belele.Asa s-a gasit polistirenul,materialul minune,materialul care se lupta cu frigul din casele noastre,materialul bun la toate,asa cum o frectie cu otet alunga toate bolile,inclusiv cancerul.Populatia nu este vinovata.Nimeni nu este obligat sa invete inginerie.Populatia a facut ce au spus desteptii astia din politica,ca ei se pricep la toate.De data asta doamna Andreea Perhaita a pus punctul pe "i"(si "eviral"). Dar ce ne facem ca nu exita vinovati ? Exista doar un primar expert international in "dezvoltare durabila" si un viceprimar cu o "vasta" experienta in administratie(elevul expertului).

@eviral
16 mai 2016
gresesti

in sectorul I, niciun cetatean n-a platit un leu pentru reabilitarea termica, nu mai vorbim ca pretul gcal e mai mic ca la noi. Acum nu poti sa le ai pe toate, si carnaval ca la rio, si pachete pentru mocangii, si gratuitati la transport si alte bonusuri pentru pensionari, si sa-ti mai ramana bani si pentru reabilitari.

pirboaca
16 mai 2016
taxa de statiune unde a intrat??

Pai taxa de statiune din anii 2002-2010 unde a intrat in ce buzunare, parca asa ni se spunea ca banii rpimariei sunt banii primariei, iar banii statiunii sunt banii din taxa de bariera si de statiune. Cat despre anvelopare, prin anii de glorie ai Guvernului Nastase se spune la radio ca se va demara un amplu proiect national de mdernizare energetica al cladirilorsi ca nimeni nu are voie sa faca individual pentru ca guvernul si primariile vor face ..... branza praf, iata urmarile celor ce i-au pupat in ... pe cei de-atunci, Multumim din inima partidului stat !!!!!!!!! La mai mare!!!!!!!

vicky
16 mai 2016
'fiecare face ce vrea'

poate se fac controale la apartamente, unii proprietari au demolat ziduri interioare fara a se gandi la rezistenta blocului; poate se verifica locuintele care s-au extins pe teren-proprietate de stat; cine verifica multimea garajelor ivite ca zorii zilei si destinatii curioase; ce vina are primarul pentru cei din primarie care nu-si fac datoria pentru salariul primit, etc

Gheorghe
16 mai 2016
Anveloparea blocurilor

Este o afacere bănoasă. Blocurile construite din panouri prefabricate se pretează o anvelopare cu polistiren antiincendiu. Blocurile cu pereți din BCA anveloparea este contraindicata . Anveloparea blocurilor trebuie coordonata cu existența contoarelor termice de apartament in caz contrar nu se realizează teoretic economii care sa justifice in timp investiția .

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Mai 2016
Stire din Cultură-Educație : Vernisaj la Muzeul de Artă
Pagina a fost generata in 1.6416 secunde