Reglementarea meseriei de asistent social stârnește nemulțumiri

229

Articole de la același autor

Asistența socială este un domeniu nou în România, iar în vremurile de criză prin care trecem se conturează din ce în ce mai mult necesitatea unei reglementării a meseriei de asistent social.
La noi în țară, asistenții sociali sunt asimilați sistemului administrativ, fiind, de cele mai multe ori, funcționari publici. De numai câțiva ani, au apărut și norme legislative care impun ca asistenții sociali să aibă studii superioare – angajații au și o perioadă de grație în care pot urma cursurile unei universități.
Ca mai toate legile din România, cea care prevede reglementarea statutului de asistent social lasă loc interpretărilor și exclude anumite categorii de persoane. Acesta a fost principalul subiect de discuție din cadrul evenimentului "Deontologia profesională în practica asistenților sociali", care a avut loc vineri la Fundația Holt.
Întâlnirea, prilejuită de Zilele Asistenței Sociale (18-31 martie), a reunit asistenți sociali din județele Constanța, Tulcea și Ialomița, care au avut ocazia să-și spună părerile vizavi de modificările statutului meseriei lor chiar reprezentantului Colegiului Național al Asistenților Sociali (CNAS), Cristian Roșu. De asemenea, s-a propus înființarea unei filiale teritoriale CNAS.
Persoanele prezente la discuții s-au arătat nemulțumite de prevederile legislative care le limitează dreptul de liberă practică a meseriei de asistent social, doar pentru că nu au studii superioare de asistenți sociali, deși au în alte domenii administrative sau socio-umane. "Lucrez ca asistent social de o viață. Mai am puțin și mă pensionez. Acum câțiva ani ni s-a pus în vedere că trebuie să facem facultatea pentru a mai putea practica. Locuind în Tulcea, eu și colegele mele ne-am înscris la cursurile Facultății de Socio-Umane, neexistând una de asistenți sociali. Acum am aflat că, de fapt, nu ne ajută cu nimic pentru a obține atestatul de liberă practică. Nu este normal! Ne considerăm nedreptățite!", a explicat o doamnă.
Concluzia la care au ajuns cu toții a fost aceea că este nevoie de un sindicat local al asistenților sociali.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7518 secunde