Românii vor putea să-și calculeze singuri pensiile. Decizia publicată în Monitorul Oficial

967
Românii vor putea să-și calculeze singuri pensiile. Decizia publicată în Monitorul Oficial - sef-casa-de-pensii-1715960994.jpg

Articole de la același autor

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, anunţă că s-a publicat în Monitorul Oficial decizia Guvernului prin care s-a aprobat un nou sistem informatic, iar românii îşi pot calcula singuri pensia.


Guvernul a aprobat un nou sistem informatic pentru Casa Națională de Pensii, care va permite recalcularea pensiilor pentru 5 milioane de pensionari și digitalizarea relației dintre aceștia și instituție.


Noul sistem oferă pensionarilor și viitorilor pensionari posibilitatea de a-și calcula singuri pensia și de a gestiona documentele online.


Prin acest nou sistem, fiecare cetățean își va putea calcula estimativ pensia sau obține talonul de pensie, iar pensionarii vor fi scutiți de drumuri pentru bilete de tratament, mai spune Daniel Baciu.


"Avem încă o certitudine la Casa Națională de Pensii Publice:


În Monitorul Oficial numărul 454 din 16 mai a.c. a fost publicată Hotărârea de Guvern numărul 496 privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții "Noul Sistem Informatic Integrat al Casei Naționale de Pensii Publice".


Această investiție este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, fiind parte din componenta C8 - Reforma fiscală și Reforma pensiilor - jalonul 240.


Actualul sistem informatic va fi modernizat din punct de vedere arhitectural, tehnologic și structural, oferind servicii complete și integrate beneficiarilor noștri, pensionarii și asigurații sistemului public de pensii.


Iată câteva funcționalități pe care le va oferi noul sistem informatic integrat al CNPP:


- Crearea Spațiului Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați, utilizatori ai portalului CNPP, unde se vor primi informații privind stagiul de cotizare, talonul de pensie, decizia de pensionare etc. și se vor depune documente în format electronic spre soluționare, cum ar fi: cereri privind acordarea unui bilet de tratament, cereri privind acordarea ajutorului de deces, inclusiv dosarul de pensie în format electronic;
- Soluție integrată privind managementul documentelor, astfel încât toate documentele care vor fi adresate instituției noastre să circule în format electronic, eliminând pe cât posibil formatul letric care creează disconfort tuturor;
- Crearea unui simulator privind calculul pensiei, astfel încât orice asigurat al sistemului public să aibă posibilitatea calculului estimativ al propriei pensii, având o predictibilitate asupra viitorului statut de pensionar;
- Aplicația e -Talon care va emite automat, în format electronic, talonul de pensie pentru fiecare pensionar, acest talon electronic având aceeași valoare juridică cu talonul de pensie în format letric.
Este un pas important pe care-l facem privind digitalizarea serviciilor pe care le oferim către pensionari și asigurați, eliminând pe cât posibil disconfortul pe care-l avem cu toții când mergem la ghișeu.
Suntem pe drumul cel bun, facem pași importanți privind reforma sistemului public de pensii mult-așteptată către toți românii", este mesajul de preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, vineri, pe pagina de Facebook.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 21 Februarie 2020
Stire din Social : Cum se face dovada vechimii în muncă
Pagina a fost generata in 0.722 secunde