S-a clarificat! Ce trebuie să faci ca să nu plătești primele 30 de minute de parcare în Constanța

5028

Articole de la același autor

Autorităţile locale din Constanţa pregătesc punerea în aplicare a noului regulament al parcărilor din municipiu şi din staţiunea Mamaia. Acesta va fi implementat etapizat, pe zone, iar şoferii vor avea mai multe modalităţi de plată. Primele 30 de minute vor fi gratuite, în oricare dintre cele trei zone marcate.

O nouă versiune a aplicaţiei „Constanţa Parking” va fi disponibilă în curând. Aceasta va permite efectuarea plăţii parcărilor de scurtă durată prin sms şi card bancar, pentru parcările aflate în zona 0, zona 1 şi zona 2 ale oraşului. Deocamdată, aplicaţia va putea fi utilizată pentru zona 0, care cuprinde parcările din centrul municipiului, din Portul Tomis, de la Poarta 1, parcarea etajată de la Spitalul Judeţean, de pe strada Nicolae Iorga, şi toată staţiunea Mamaia. Prin trimiterea unui sms generat de aplicaţie sau folosind cardul bancar pentru plata parcării prin aplicaţie, este evitată manipularea bancnotelor şi pierderea de timp cauzată de metodele clasice de plată prin numerar. De asemenea, aplicaţia va trimite o notificare cu 15 minute înainte de expirarea timpului de parcare, astfel încât să fie evitată situaţia neplăcută de a fi sancţionat, în cazul depăşirii accidentale a timpului de parcare.

Taxarea prin sms se va face la numărul 7475. De asemenea, cetăţenii vor putea efectua plata parcării şi prin parcometre stradale şi tichete răzuibile, care vor fi comercializate la punctele de lucru Confort Urban şi la punctele de vânzare CT BUS. „Plata parcării se va realiza conform HCL nr. 123/2021, cu respectarea gratuităţii de 30 minute. Toate persoanele care stau mai puţin de jumătate de oră nu plătesc nimic la parcare. Acest lucru va fi menţionat pe panourile de informare şi în aplicaţie”, a explicat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Alin Vintilă.

Pentru a beneficia de această facilitate, conducătorii auto trebuie să selecteze din aplicaţie opţiunea de parcare cu primele 30 de minute gratuite. Pentru cei care trimit sms este valabilă prima opţiune de pe panoul de informare.

„Spre exemplu, o persoană care ştie că nu va depăşi o jumătate de oră de parcare are opţiunea de a selecta prin aplicaţie sau prin sms rezervarea pentru o jumătate de oră care va fi gratuită. Persoanele care nu au această certitudine pot alege varianta plăţii unei ore, a două sau trei ore, din care prima jumătate este gratuită. Este important de ştiut că costul rezervării locului de parcare pentru o oră întreagă va fi marcat cu culoare roşie pe panourile special amplasate în parcări”, a mai precizat reprezentantul Primăriei Constanţa.

Primul model de panouri, modificat

Lămuririle vin după ce, la începutul acestei săptămâni, autorităţile locale au prezentat modelul panoului de afişaj, din care reieşea că pentru a beneficia de cele 30 de minute, şoferii ar fi trebuit să plătească cealaltă jumătate de oră, adică tariful la jumătate, indiferent dacă staţionau 10 minute sau 55 de minute. „Este un proces în plină desfăşurare. Se lucrează şi se caută soluţiile cele mai bune. Panourile respective vor fi modificate, astfel încât să conţină informaţii clare şi cetăţenii să poată beneficia de cele 30 de minute gratuite”, ne-au mai declarat reprezentanţii autorităţilor locale.

Tarife stabilite în funcţie de zone

În ce priveşte tarifele de parcare, acestea diferă în funcţie de zonă şi vor fi menţionate de panoul de afişaj. În zona 0, o oră de staţionare costă 4 lei. În zona 1, care include parcările adiacente spaţiilor publice din diverse zone de interes public, comercial şi turistic, tariful pentru o oră este 3 lei, iar, în zona 2, ce cuprinde parcările situate de trama stradală din oraş, tariful pentru o oră este 1 leu. Aici vor fi disponibile abonamente de 1 zi, la preţul de 20 lei, de 7 zile – 100 lei şi de 30 zile – 150 lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0522 secunde