Șomajul înflorește la țară

Sătenii preferă să fie șomeri decât să mai facă naveta

786
1
Sătenii preferă să fie șomeri decât să mai facă naveta - d1332b964110ba41da82b8bf2f88eeba.jpg
Vara se apropie, astfel că agenții economici de pe litoral au început, ușor - ușor, să-și deschidă prăvăliile. Ca în fiecare an, primul efect a fost scăderea considerabilă a ratei șomajului la nivelul județului Constanța. Astfel, în luna aprilie, s-a înregistrat o rată a șomajului de 4,4% - prin comparație, în luna precedentă, rata a fost de 5,2%.
Majoritatea celor care s-au angajat pe litoral sunt însă din orașe sau veniți de prin alte județe. Puțini provin din satele constănțene. Drept dovadă, în unele localități din mediul rural constănțean rata șomajului se menține ridicată, ba chiar în altele a și crescut.

Dobromir și Mircea Vodă - în top
Situată la aproximativ 80 de kilometri de municipiul Constanța, comuna Dobromir este, de departe, cea mai săracă din județul nostru. Statisticile Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța arată că 500 din cei 1.600 de localnici capabili de muncă sunt șomeri. De altfel, numărul șomerilor este aproape dublu față de următoarea localitate din clasamentul realizat de AJOFM. Pe lângă șomeri, o altă parte bună dintre locuitori trăiesc din alocațiile copiilor și din ajutoare sociale. De muncă nu se găsește, căci afaceriștii nu s-au arătat interesați să investească în zonă.
Mulți șomeri sunt și în comuna Mircea Vodă - peste 290 de persoane au fost înregistrate la AJOFM în aprilie. Numărul lor este, însă, în scădere comparativ cu lunile precedente (în martie, au fost înregistrați în jur de 350 de șomeri), localnicii mergând să lucreze în Medgidia.
În Adamclisi, sunt înregistrați, la ora actuală, 280 de șomeri, ceea ce face ca localitatea să fie situată pe poziția a treia la acest capitol. Ba chiar, comparativ cu lunile trecute, se constată o creștere a numărului celor care nu au un loc de muncă.
Alte localități unde se constată un număr însemnat al șomerilor sunt Castelu (263 de șomeri), Gârliciu (224 de șomeri), Ostrov (249 de șomeri) și Cumpăna (200 de șomeri). Spre deosebire, arată reprezentanții AJOFM, sunt localități unde sunt înregistrați câteva zeci de șomeri: este cazul comunei Dumbrăveni (4 șomeri), Comana (18 șomeri), Vulturu (14 șomeri), Târgușor (27 șomeri), Saraiu (32 șomeri) etc.

Sate unde numărul șomerilor a crescut
Tendința generală este de scădere a ratei șomajului; sunt însă localități constănțene unde, în aprilie, s-a constatat o creștere a numărului șomerilor. Este cazul comunelor Adamclisi, Oltina (138 de șomeri) și Târgușor (numărul șomerilor s-a dublat într-o lună).

Nici infrastructura nu-i ajută
Romulus Mincă, directorul AJOFM Con-stanța, afirmă că situația este "tristă" în mediul rural. "Situația este, într-adevăr, mai tristă în județ. Este o problemă cu mobi-litatea. Pe de o parte, lipsește infrastructura și le este greu să străbată distanțe mari pentru a ajunge la un loc de muncă. Apoi, și patronii preferă angajați din orașul unde este sediul societății, tocmai pentru a nu se mai preocupa de transportul lor".
Pe de altă parte, nici oamenii nu sunt dispuși să facă naveta până la un loc de muncă. Abia dacă ar reuși să plătească, din salariu, abonamentul la o firmă de transport și niscaiva mâncare.
"Nici oamenii nu sunt dispuși să călătorească o oră până la muncă, așa cum se întâmplă peste hotare. Nu se întâmplă ca în țările occidentale. De exemplu, în Madrid se schimbă trei mijloace de transport pentru a ajunge la muncă și se parcurg distanțe considerabile. La noi, oamenilor le este mai greu", a spus Mincă.
Cât privește măsurile ce pot fi luate pentru a facilita integrarea acestor oameni în câmpul muncii, Romulus Mincă ne-a declarat că AJOFM este implicată, la ora actuală, în asociere cu mai multe ONG-uri, în derularea unui proiect din fonduri europene ce vizează consilierea și ajutarea șomerilor de la sate.

Comentează știrea

admirator
9 mai 2011
le este greu oamenilor

pentru ca sunt salarii de mizerie; la aceeasi munca prestata ca in Spania, se da 25-30% din salariu... Exploatare pe fata! Super exploatare si superprofit! Incasat de tovarasii patroni, care (in majoritatea zdrobitoare) sunt de... "stinga" si "apara" muncitorimea. Doar sunt rosii, nu? Sunt rosii doar in ceea ce priveste apararea firmelor de stat, unde rudele lor sunt directori si iau salarii de nababi, chiar daca muncitorii sunt prost platiti. Asta este "stinga" noastra. Treziti-va!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4254 secunde