Angajații de pe litoral rămân fără șomaj

1004
Angajații de pe litoral rămân fără șomaj - d7938f39968a2923bd4a9d923e3dd150.jpg
Legile, așa cum sunt ele făcute, cu gândul la vacanță, la spectrul reducerii de personal, la tăierea sporurilor, au câteodată rolul de a trezi din somn, prin efectele lor, pe cei deja obișnuiți cu scârțâitul monoton al căruței turismului românesc.
Vom avea servicii de calitate în turismul de pe litoral doar atunci când vom avea și personal calificat.
Problema lipsei profesioniștilor din domeniu a fost și este dezbătută cu fiecare ocazie, la fiecare întâlnire a factorilor cu atribuții în acest sector de activitate, dar rezultatele lipsesc.
Pe piața muncii se constată o tendință accentuată de exod a forței de muncă calificată, atrasă de salariile mari și condițiile de muncă superioare din alte țări.
Acest lucru se întâmplă cu precădere în turism, unde oferta de locuri de muncă din străinătate este foarte atractivă, oferind posibilități multiple de dezvoltare profesională și garantând o perioadă mai lungă de angajare, față de litoral, unde sezonul este din ce în ce mai scurt.
De cele mai multe ori, indiferența, superficialitatea ne urmăresc până și în legi importante, când, fără să anticipeze impactul pe diferitele sectoare ale economiei, lovesc în chiar sufletul oricărei activități, forța de muncă.
Așa s-a întâmplat și cu legea șomajului, care, fără să țină cont de specificul sezonier al turismului de litoral, a lăsat în aer, pentru aproape opt luni pe an, pe toți cei ce formează grosul personalului calificat.
Obligându-i să aibă un stagiu de cotizare de 12 luni în ultimii doi ani, înainte de a intra în șomaj, statul a șters dintr-un condei de pe lista șomerilor tocmai categoria de personal care formează baza pentru orice agent din turism, personalul calificat.

"Ca să pot munci vara, trebuie să iau șomaj iarna"
"Avem nevoie de personal calificat, nucleul de bază, pe lângă care se pot forma cei ce intră prima dată în sistem, și nu putem avea asta fără să le oferim stabilitate și fără să le asigurăm un venit minim pe perioada din extrasezon. Cu actualele prevederi, suntem pe cale să-i pierdem", ne-a declarat Alexandru Dinu, directorul complexului Hefaistos din Eforie Nord.
Iuliana Tasie, director al com-plexului Europa din lanțul Ana Hotels, în calitatea sa de pre-ședinte al Asociației Patronale "Ion Movilă" din Eforie, ne spune același lucru, adăugând: "Ne-am întâlnit de curând la Constanța cu ministrul turismului, Elena Udrea, și am ridicat această problemă, care este una deosebit de importantă, mai ales pentru unitățile care sunt dependente de sezon, ceea ce nu e cazul cu hotelul Europa, care este deschis tot anul".
Semnalându-i această problemă și întrebat de noi cum vede rezolvarea ei, și mai ales când, Directorul Direcției de Dezvoltare Turistică din Ministerul Turismului, Paul Mărășoiu ne-a spus: "Aveți dreptate, este o problemă importantă. Am avut discuții pe această temă cu hotelierii de pe litoral și am înaintat colegilor de la Ministerul Muncii solicitarea pentru reglementarea acestei situații speciale, a muncii sezoniere".
"După ce că și așa lucrurile merg prost, clienți puțini și săraci se uită la fiecare bănuț, sezonul scurt, personal puțin, muncesc cât pentru trei, să nu am nici șomaj? Păi unde să mă duc să mă angajez în octombrie, când toți se gândesc la Crăciun și Revelion? Ca să pot reveni aici vara, trebuie să fiu șomer iarna", își varsă focul o femeie care ne spune că de zece ani, în fiecare vară revine la același hotel.
Sperăm ca până la sfârșitul sezonului, legea să fie amendată și, dacă nu se face nimic constructiv în domeniul resurselor umane din turism, măcar să nu se distrugă și ce a mai rămas.
Cezar PETROVICI

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 29 Aprilie 2011
Stire din Economie : Hotelieri, aveți grijă, cad stele!
Joi, 28 Aprilie 2011
Stire din Economie : Încep demolările pe litoral
Pagina a fost generata in 0.4316 secunde