Scad pensiile românilor după recalculare? Ministrul Marius Budăi, explicaţii de ultimă oră

545
Scad pensiile românilor după recalculare? Ministrul Marius Budăi, explicaţii de ultimă oră - mariusbudai-1708853884.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Muncii a pus în transparență normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor, care va intra în vigoare în septembrie. Însă un articol din normele metodologice a creat panică în rândul pensionarilor, ale căror venituri ar putea, de fapt, să nu beneficieze de majorările promise, scrie antena3.ro

Mai exact, dezbaterile au pornit de la articolul 125 care urmare recalculării pensiilor ar sugera că veniturile seniorilor vor scădea.

De exemplu, potrivit unor calcule realizate de ziarulprofit.ro un pensionar care pe legea nouă va primi 6.000 de lei, dar pe legea veche primea deja 8.000 de lei, acela va rămâne cu pensia actuală. Problema este la indexarea pensiilor. Indexarea anuală cu rata inflației se va adăuga acelei pensii de 6.000 de lei, iar dacă va pensia indexată nu o va depăși pe cea veche de 8.000 de lei, atunci pensionarul respectiv va pierde indexarea. Practic, foarte multe pensii nu vor mai crește până în momentul în care pensia obținută pe legea nouă nu o va depăși pe cea de pe legea veche.

Întrebat de aceste articole, Marius Budăi, fostul ministru al Muncii a adus o serie de clarificări.

"Dacă preşedintele Casei de Pensii a făcut o asemenea declaraţie este o declaraţie eronată. Vă spun foarte clar nicio pensie nu o să scadă, absolut nicio pensie nu o să scadă. Şi cred că v-aţi convins că am tot timpul proprietatea a ceea ce spun.

Nu uitați că acea lege am lăsat-o eu gata şi ştiu foarte bine ce este acolo. A fost o interpretare în normele metodologice de aplicare a legii din care a dispărut acel articol 111. S-a reformulat şi se explică foarte clar în normele de aplicare la articolul 125 aliniatul 2 ceea ce scrie şi în lege că nicio pensie nu o să scadă. Grupele de muncă, încadrarea, plata şi recunoașterea lor se tratează în legea pensiilor, iar încadrarea în condiţii deosebite de muncă nu se face printr-o altă lege prin nişte măsurători, nu prin legea pensiilor", a spus Marius Budăi, fost ministru al Muncii, la Antena 3 CNN.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2997 secunde