Se dă startul Programului „Rabla 2022”. Câţi bani vă dă statul pentru o maşină nouă

1061
Se dă startul Programului „Rabla 2022”. Câţi bani vă dă statul pentru o maşină nouă - fondprogramulrabla-1644161708.jpg

Articole de la același autor

Programul Rabla 2022 va debuta marţi, 8 februarie, şi va avea cel mai mare buget de până acum, de peste 1,2 miliarde de lei. Rabla Clasic şi Rabla Plus de anul acesta vin şi cu bani mai mulţi, dar şi cu unele modificări. Doritorii pot deja să îşi creeze conturile de utilizatori pe aplicaţia online.

Administraţia Fondului de Mediu a anunţat că, începând de marţi, 8 februarie, persoanele fizice se pot adresa producătorilor de autovehicule validaţi în program, în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere în cadrul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus. De asemenea, tot de la această dată, persoanele juridice pot încărca documentele necesare participării la cele două programe.

Ediţia 2022 vine cu o serie de schimbări. La Rabla Clasic, apare posibilitatea casării a două autovehicule uzate, pentru cumpărarea unuia nou. Astfel, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei, în cazul predării a două autovehicule uzate. La aceasta se poate adăuga unul dintre cele patru ecobonusuri suplimentare, în funcţie de motorizarea autovehiculului achiziţionat. Este vorba despre ecobonusul de 1.500 lei pentru autovehiculul nou al cărui motor generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP, ecobonusul de 1.500 lei pentru autovehicule cu GPL sau GNC, ecobonusul de 3.000 lei pentru autovehicule tip hibrid sau ecobonusul de 1.500 lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

O altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România. De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare sau radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa sau radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Prime de casare mai mari

În ce priveşte Rabla Plus, s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziţionarea unuia nou. Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum două maşini vechi. Astfel, cuantumul finanţării este de 51.000 lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unei maşini vechi. Dacă aveţi două rable de predat, puteţi primi 54.000 lei pentru un autovehicul electric sau 29.000 lei pentru unul electric hibrid plug-in. Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adaugă un ecobonus de 1.500 lei.

Rabla pentru instituții publice

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunțat, recent, că va fi lansat şi un program destinat instituțiilor publice, cu un buget de 600 milioane lei, prin care primăriile și autoritățile publice vor putea achiziționa doar mașini electrice sau hibrid plug-in. În cadrul acestui program, va fi asigurată o finanțare de 80% din valoarea achiziției. Acestea vor putea aplica prin intermediul unui sistem informatic destinat persoanelor juridice.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6933 secunde