Specialiştii, interesaţi de soarta cetaceelor din Marea Neagră

187
Specialiştii, interesaţi de soarta cetaceelor din Marea Neagră - cetacee2-1630501668.jpg
La acest moment, proiectul „CeNoBS” este cel mai amplu proiect european privind cunoaşterea abundenţei speciilor de cetacee din Marea Neagră şi a ajuns la final. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 30 de luni şi a implicat parteneri din cinci ţări, printre care România şi Bulgaria.

„CeNoBS” a inclus prima monitorizare aeriană de amploare realizată în Marea Neagră, workshop-uri şi traininguri etc. Precizăm că „CeNoBS” este un proiect internaţional coordonat de ONG Mare Nostrum.

Rezultatele finale ale proiectului au fost prezentate recent, în cadrul unor workshop-uri hibrid, la care au participat inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor naţionale.

„Proiectul CeNoBS a reprezentat o idee a cel puţin două generaţii, pe care astăzi o vedem împlinită prin cunoştinţele actuale, pe care le aduce proiectul cu privire la cele trei specii de cetacee din Marea Neagră. Totodată, vine cu întrebări şi teme de cercetare pentru perioada următoare, faţă de ceea ce se cunoştea istoric. Amploarea efortului, cooperarea, importanţa şi utilitatea informaţiilor pe care le aduce CeNoBS fac din acesta un proiect istoric şi de referinţă în ceea ce priveşte cetaceele din Marea Neagră, pentru mult timp de acum înainte”, a declarat Marian Paiu, coordonator Mare Nostrum.

El a precizat că, în plus, au fost colectate date despre deşeurile marine plutitoare, păsări marine, precum şi impactul antropic. Ca urmare, este foarte important ca în cel mai scurt timp să se poată implementa la nivel naţional un program de monitorizare pe termen lung acoperind toate cele patru sezoane, şi agrearea unui plan regional, la nivel de bazin, cu o periodicitate predefinită pentru identificarea tendinţelor speciilor de-a lungul anilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5627 secunde