Este vremea pregătirilor de iarnă, iar piețele sunt pline de legume și fructe. Gospodinele roiesc toată ziua în jurul tarabelor, miros, pipăie, cântăresc și aleg cele mai bune produse pe care să le pună apoi în cămara lor. Multe se plâng că prețurile sunt prea mari și că abia reușesc să umple câteva sacoșe cu bunătăți.
Puține știu însă că mare parte din comercianți sunt doar speculanți și că nu sunt producători, așa cum se laudă când își prezintă marfa. Potrivit legislației în vigoare, comercializarea produselor agroalimentare în piețe sau târguri se poate face numai pe baza unui certificat de producător. Acesta se eliberează de la primăria unde locuiește producătorul și reprezintă actul doveditor al provenienței produselor agroalimentare.
În Piața Tomis III, de exemplu, recent extinsă pe trotuare, până aproape de Biserica Catolică, comercianții vând de toate: de la ceapă, pătrunjel, cartofi, ardei, până la ciuperci, struguri, broccoli. Practic, aceștia au închiriat trotuarul de la Primăria Constanța, și-au improvizat mini-aprozare, și-au adus cântare și vând ceea ce cumpără cu noaptea în cap, din târgurile de legume de la marginea Constanței.
Dincolo de aspectul de bazar, nedemn de un oraș de talia Constanței, cumpătătorii par mulțumiți, spunând că acolo prețurile sunt mai bune decât în piața mare.
"Este, într-adevăr, foarte aglomerat, dar este mai ieftin decât în alte piețe. Nu știu de unde le aduc, dar se vede că sunt românești. Eu vin săptămânal și îmi fac piața aici. Am grijă să nu-mi fie furat portofelul, pentru că zona este plină de tot felul de persoane dubioase, dar cumpăr legume și fructe bune și ieftine", ne-a povestit Mioara B., din Constanța.
Seceta a scumpit legumele
De cealaltă parte, negustorii se plâng că nu ei au impus prețuri mari și că, din cauza secetei, legumele sunt scumpe.
"Le vindem și noi cu cât putem. Unii vin, văd și pleacă, dar cei mai mulți cumpără! Ce să facă oamenii, să moară de foame?", ne spune, sincer, unul din comercianți.
Recunoaște că are și legume românești și de import, dar nu ne spune care, de unde sunt, deși, legal, ar trebui să scrie pe etichetă și țara de proveniență. Dar cine mai stă să citească și să se tocmească.
O femeie îl pune imediat la treabă și îi cere cinci kilograme de ardei capia. "Vezi, alege mai frumoși, că îi coc pentru iarnă, nu îi pun la zacuscă", îi spune gospodina și stă cu ochii pe negustor să vadă ce-i pune pe cântar.
Prețuri mai mici, la angro, în târg
Legume ceva mai ieftine găsiți în târgul de la marginea orașului. Asta dacă vă încumetați să bateți drumul până acolo. Însă, de multe ori, pentru a vă bucura de prețuri mai bune, trebuie să luați cantități mai mari. Unii cumpără cu baxurile, alții se mulțumesc cu doar câteva kilograme.
"Am găsit castraveciori cu 2 lei kilogramul, dar numai la sac. Am cumpărat 25 kilograme, dar pun și pentru copii, așa că împărțim. De fapt, ei plătesc legumele, eu doar le pun. Serviciu contra serviciu!", zice, râzând, o gospodină.