Spitalul de Boli Infecţioase şi Casa Căsătoriilor vor fi consolidate seismic

709

Articole de la același autor

Cutremurele violente din Turcia şi Siria le-au arătat tuturor cât de neputincioşi suntem, cu toţii, în faţa dezastrelor naturale de acest gen, cum ne putem pierde în doar câteva secunde viaţa, casele, agoniseala strânsă cu mare grijă, ani la rând…Din nefericire, miile de persoane care au scăpat de sub dărâmături trăiesc acum o spaimă teribilă, o tragedie ce nu poate fi descrisă în cuvinte, fără părinţi, fraţi, surori, bunici sau prieteni. Și, peste toate acestea, fără un acoperiș deasupra capului!

Faptul că şi în judeţul Constanţa există numeroase clădiri cu risc seismic a determinat autorităţile locale să ia decizia de a le consolida.

În prezent, în evidențele Primăriei Constanța există o listă a clădirilor încadrate în clase de risc seismic, respectiv șase în clasa de risc I și 27 în clasa de risc II, iar pentru alte clădiri sunt în derulare proceduri de expertizare tehnică. Altfel spus, pericolul în cazul unui cutremur mai puternic nu ne ocoleşte deloc şi, cu siguranţă, la un cutremur mai mare, multe clădiri vechi și șubrede s-ar prăbuși la fel cum s-a întâmplat şi în Turcia. Precizăm că, în ultimele două zile, în România s-au înregistrat două cutremure cu magnitudinea de 5,7 şi 5,2, în Oltenia, Vrancea.

În acest context, primarul Vergil Chiţac a anunţat în cursul zilei de marţi, 14 februarie, că vor fi consolidate seismic şi renovate mai multe clădiri din oraş, una dintre acestea fiind Spitalul Clinic de Boli Infecţioase.

„Sunt încântat să vă anunț că amplul proces de renovare și modernizare a clădirilor publice din Constanța cunoaște o nouă etapă foarte importantă. Am semnat alte cinci contracte de finanțare pentru renovarea și reabilitarea energetică a unor clădiri extrem de importante din orașul nostru, printre care și Spitalul de Boli Infecţioase, care urmează a fi consolidat și renovat cu aproximativ 27,8 milioane de lei (bani proveniți prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta 5 - Valul renovării). Același tip de lucrări, care vor dispune de o finanțare în valoare de aproximativ şapte milioane de lei, vor avea loc și la Casa Căsătoriilor”, a precizat primarul Constanței.

Precizăm că una dintre clădirile emblematice ale Constanței, cu o istorie impresionantă, este Casa Căsătoriilor, situată pe strada Mihai Eminescu nr. 20. Din păcate, clădirea a fost construită între anii 1936 şi 1942, iar în ultimii ani s-a degradat considerabil. Astfel, după ani de zile în care clădirea a ajuns într-o situație deplorabilă, nefuncțională, acum va intra într-un amplu proces de reabilitare.

Pentru reabilitarea imobilului au fost alocate 6,9 milioane lei. Proiectul include consolidarea și vor fi realizate lucrări de creștere a eficienței energetice. Mai exact, se vor derula lucrări de termoizolare a clădirii, înlocuire a tâmplăriei, înlocuire a tuturor instalațiilor electrice, sanitare și termice, precum și de montare a unui sistem de producere energie din surse regenerabile.

Referitor la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, acesta a fost construit în anul 1938 şi, de atunci, clădirea nu a avut altă destinaţie, funcţionând numai ca unitate sanitară. „Conform ultimei expertize a construcţiei, din luna ianuarie 2022, clădirea este încadrată cu risc seismic 1”, ne-a declarat directorul SCBI, dr. Claudia Cambrea. Precizăm că clasa I de risc înseamnă că imobilele încadrate în această categorie prezintă pericol major de prăbuşire, în cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. Managerul a mai spus că această consolidare va fi efectuată pe tronsoane şi se va începe cu partea de clădire unde a funcţionat Terapia Intensivă şi etajele superioare, adică jumătate din aripa lungă a unităţii sanitare, care, în acest moment, este nefuncţională. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5389 secunde