Statistică alarmantă. A crescut îngrijorător numărul consumatorilor de droguri care ajung la spital

886
1
Statistică alarmantă. A crescut îngrijorător numărul consumatorilor de droguri care ajung la spital - fonddrogatisursabatonrougebehavi-1667739676.JPG

Articole de la același autor

La ora actuală, datele Agenției Naționale Antidrog (ANA) arată că tot mai mulți tineri cu vârsta cuprinsă între 15-34 de ani sunt consumatori de droguri. Din păcate, toate aceste lucruri se întâmplă în timp ce în România, la momentul actual, nu există nici măcar o secție specializată pentru aceștia. În urma abuzurilor pe care le fac, unii dintre ei ajung să fie internați în spitale chiar de mai multe ori, în stare gravă, iar după ce își revin nu fac altceva decât să o ia de la capăt, negândindu-se că substanțele cu efect halucinogen, drogurile, le fac numai rău și le degradează starea de sănătate.

Se știe că adolescența reprezintă o perioadă plină de schimbări intense de dezvoltare, care variază de la cele comportamentale și neuronale, până la cele fiziologice și hormonale. Pentru unii dintre ei, aceasta este perioada în care există o tendință crescută și impulsivă de încercări interzise, cum ar fi consumul de droguri. Deși cunosc deja efectele dezastruoase asupra creierului lor, întrucât substanțele psihoactive interacționează cu sistemul nervos central, consumatorilor nu le pasă. Li se face rău, ajung la spital, se recuperează și își reiau viața de zi cu zi. Mulți nici măcar nu își dau seama că drogurile pe care le iau le afectează modul de a gândi, dispoziția și comportamentul. Într-un cuvânt, nu mai sunt ei înșiși, ci devin niște indivizi euforici, cu halucinații, câteodată, cu probleme de memorie, scădere în greutate, tensiune arterială crescută sau scăzută.
 

Anul acesta, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, sute de persoane au fost testate, multe fiind depistate pozitiv pentru substanțe psihoactive. Unele s-au aflat într-o stare de sănătate mai bună, dar au existat și cazuri care le-au dat mari emoții medicilor, din cauza stării precare, deteriorate în care se aflau. Cele mai frecvente substanțe interzise consumate sunt benzodiazepinele, urmate imediat de consumul de marijuana și cocaină.



Anumite substanțe nu ies la testele toxicologice obișnuite


Desigur, unii tineri au optat pentru alte substanțe precum antidepresive triciclice, opiacee, metadonă, ecstasy, morfină, metamfetamină, barbiturice, amfetamină. Potrivit șefului Unității de Primire a Urgențelor, dr. Rodica Tudoran, cei mai mulți consumatori sunt întâlniți în sezonul estival, atunci când, se știe, litoralul este plin de turiști din toată țara și nu numai, dar ei apar și în celelalte perioade ale anului. „Din nefericire, ei consumă uneori anumite substanțe care nu prea ies la testele toxicologice obișnuite. De foarte multe ori, ne confruntăm cu pacienți cu marijuana”, a precizat medicul.


Din păcate, susține șeful secției Neurologie din cadrul SCJU, dr. Any Axelerad, regiunile creierului precum trunchiul cerebral, sistemul limbic și cortexul cerebral sunt afectate considerabil de abuzul de substanțe interzise. „Substanțele cu efect halucinogen pot reduce sau accelera sistemul nervos central și funcțiile autonome necesare pentru a trăi, precum respirația, ritmul cardiac, tensiunea arterială și temperatura corpului. În cazul abuzului de droguri, nivelurile mesagerilor chimici ai creierului sau neurotransmițătorii sunt afectați. Cu cât sunt utilizate mai des drogurile, cu atât mai mult vor avea un impact semnificativ asupra circuitelor cerebrale, ceea ce poate duce la dependență și la simptome de sevraj. Totodată, pofta de substanțe interzise, dependența și simptomele de sevraj, asociate cu pierderea controlului asupra consumului, sunt toate semne de dependență. Altfel spus, halucinogenele afectează răsunător creierul, deformând felul în care acționează cele cinci simțuri și, astfel, schimbându-le impresia despre timp și spațiu. Persoanele care consumă substanțe interzise pot avea dificultăți de concentrare sau comunicare, chiar în a diferenția realitatea de iluzie. În esență, creierul controlează și reglează percepțiile, modul în care vedem, auzim, gustăm, mirosim și simțim”, a declarat medicul, pentru „Cuget liber”. 



Comentează știrea

FumatorInrait
7 noiembrie 2022
Urgenta si Neuro

La mine e clar, 1-2 pachete pe zi si cafea cit e nevoie (alcool rar de ocazie). Si la mine mai spre seara e efect vizibil pe simturi (gust, vaz, chiuveta ma dor ochii, geamul dechis tot timpul). Exact cum zice la Dr., citit cu atentie ca vad ca e la litera ! Si nu in sens "bun", bun ca mesaj ! La alea de Lege, nu stiu, nu e domeniul meu, nici nu am incercat dar intuiesc un efect devastator. Sanatate !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5633 secunde