Studiu: Peste 57% dintre medicii tineri vor să plece din țară

260
Studiu: Peste 57% dintre medicii tineri vor să plece din țară - caravanacumedici-1687435510.jpg

Articole de la același autor

57,5% dintre medicii sub 35 de ani au vorbit despre o intenţie probabilă (40,3%) sau una sigură (17,2%) de a migra, arată un studiu dat publicităţii joi într-o conferinţă de presă de Colegiul Medicilor din România.


Potrivit studiului, tendinţa declarată de a migra scade odată cu vârsta medicului.


Cea mai mare intenţie de a migra s-a înregistrat în rândul medicilor din Regiunea Bucureşti-Ilfov (30,4%) şi Regiunea Sud-Est (29,6%), apoi, cu cifre mai scăzute, dar similare, Regiunea Nord-Vest (28,1%) şi Regiunea Nord-Est (28,2%).


Corpul profesional medical cel mai stabil, din perspectiva intenţiei declarate de a migra, se află în Regiunea Vest - aici s-a înregistrat valoarea minimă a indicatorului 22,2%.


Medicii cu vârste sub 35 de ani spun că motivele pentru care ar migra se referă la condiţiile directe de practică - infrastructura sistemului sanitar românesc (24%); oportunităţile de formare profesională sau cercetare - infrastructură, facilităţi, tehnologie, fonduri disponibile în străinătate (23%).


Medicii cu vârste între 36 - 49 de ani spun că motivele pentru care ar migra se referă la condiţiile directe de practică - infrastructura sistemului sanitar românesc (18%), oportunităţile de formare profesională sau cercetare - infrastructură, facilităţilor, tehnologie, fonduri disponibile în străinătate (15%), aspectele care ţin de condiţii de viaţă, familie, locuire şi oportunităţi educaţionale pentru copii (15%).


Cei între 50 şi 64 de ani ar migra pentru recunoaşterea socială şi respectul resimţit faţă de profesia medicală - un aspect foarte important (17%). Acest din urmă aspect devine cel mai important (18%), alături de condiţiile salariale şi venituri (18%), pentru medicii din categoria de vârstă peste 65 de ani.


Chestionarul a fost realizat online, la nivel naţional în perioada 12 februarie 2023 - 5 martie pe un eşantion de 8121 de medici respondenţi. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4268 secunde