Tensiuni între vecini în cartierul Coiciu. „Se construiește la limita legii și nimeni nu face nimic!”

5866

Articole de la același autor

În cartierele vechi ale Constanţei, aproape că nu mai este loc să arunci un ac. În Coiciu, mai ales, străzile sunt ticsite, căsuţele sunt înghesuite, dar tot se mai construieşte pe ici pe colo. Unii legal, alţii mai la limita legii. Aşa se face că deseori apar tensiuni între vecini, iar unele chiar degenerează.

Casă lângă casă, gard lângă gard, pe Andrei Mureşanu din cartierul Coiciu, locuiesc sute de constănţeni. Unii dintre ei stau acolo chiar de 70 – 80 de ani şi au trăit să vadă cum s-au construit multe dintre case. O constănţeancă susţine că de luni de zile trăieşte cu frica în sân că i se va surpa zidul locuinţei după ce vecinii de alături s-au apucat de construit şi au demolat o casă bătrânească, lipită de a sa. Femeia se teme că lucrările vor afecta peretele de pe hotar şi spune că deja a observat unele crăpături.



„Se construieşte la limita legii şi nimeni nu face nimic! Vecinii au autorizaţie de construcţie pentru modificare şi extindere locuinţă, însă au demolat toată casa veche şi au lăsat doar un singur perete, format dintr-un rând de chirpici. Îl susţin cu nişte fiare. Acel perete este lipit şi legat de zidul casei noastre. Şi, dacă s-a umblat la peretele vechi, ne e teamă că vor afecta şi zidul nostru. Le-am spus să îl protejeze cumva, să îl refacă, pentru că riscăm să apară probleme. Au spus că mai întâi ridică stâlpi şi apoi vor face. Când o veni betonul şi se vor face stâlpii, casa fără chirpic nu absoarbe, nu începe mie să îmi crape toată casa?”, ne-a sesizat Camelia Badea.

Potrivit acesteia, deja se văd unele crăpături. Femeia susţine că a făcut şi plângere către Inspectoratul de Stat în Construcţii.

„Nu scrie nicăieri ce vor să construiască în locul casei care era și nici nu mă interesează prea mult. Este proprietatea lor, să facă ce doresc dar să nu strice la mine! Nu mă interesează decât să îmi repare şi să protejeze zidul şi apoi să îşi vadă de treabă. Nu vreau să mă trezesc că vor construi casa şi nu vom mai putea să facem nimic cu peretele respectiv”, a mai spus constănţeanca.



Modificare sau demolare?

Potrivit panoului de informare afişat pe gardul proprietăţii vecinilor, Autorizaţia de construcţie cu nr. 1261 a fost emisă pe data de 23.10.2020, pentru Modificare şi extindere locuinţă existentă, beneficiarii investiţiei fiind Done Gheorghe şi Done Lenuţa. Termenul de execuţie al lucrărilor este de 24 de luni. Deşi pe gard este pusă plasă de construcţii care obturează parţial vederea către interiorul curţii, se poate vedea de la stradă că, practic, pe terenul respectiv, nu mai există locuinţa, singurul lucru care arată că a fost vreodată acolo o casă este un zid îngust de chirpic.

În fapt, spun sursele noastre din construcții, aceasta este o practică la limita legii a celor care deţin terenuri cu deschidere mică şi care nu se încadrează pentru a obţine autorizaţie de construcţie, solicitând, de fapt, modificarea vechiului imobil, chiar dacă ajung să îl demoleze aproape integral.



„Au demolat casa şi în decembrie 2020, le-am solicitat să protejeze puţin zidul rămas, să nu vină ploile şi vântul şi să se dărâme şi, odată cu el, şi zidul nostru. De o lună lucrează într-una, au tot făcut gropi, în curând se toarnă betonul. Ce aşteaptă, să cadă peretele ca să facă ceva? Cel care vizează construcția este poliţist local, îl cheamă Done Constantin, am încercat să discutăm, însă nu există colaborare. Nu ne înţeleg că nu mai putem să trăim cu stresul acesta, cu riscul să se întâmple ceva cu casa noastră”, a mai spus Camelia Badea.



Deplasată la faţa locului, echipa „Cuget Liber” a încercat să obţină un punct de vedere şi de la beneficiarii investiţiei. Totuşi, aceştia nu au dorit să ofere declaraţii, susţinând că toată documentaţia este legală şi că au în vedere „protejarea la maximum a casei vecinilor”. Rămâne de văzut ce spun organele abilitate iar noi vom urmări cu interes ce se va întâmpla în continuare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5707 secunde