Constanța, blocată. Nu se mai eliberează nicio autorizație de construcție

8445
9
Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei Constanța este blocat de mai bine de o lună de zile, de când nu mai are arhitect șef. Sute de constănțeni așteaptă autorizări pentru a putea începe să construiască, să-și renoveze casele și chiar să le înstrăineze. Autoritățile locale sunt depășite de situație, pentru că legea nu permite delegarea sau deta-șarea unei alte persoane din primărie care să poată să semneze avizele necesare.


Așa se face că, în plin sezon al construcțiilor, multe șantiere stau pe loc, unele situații fiind chiar disperate. 


"Mi-am vândut apartamentul, pentru a-mi construi o casă. În două luni, maximum, trebuie să-l eliberez. Stau de o lună cu toată documentația la aprobat și mi s-a spus că nimeni nu semnează. Practic, dosarul meu nici nu poate fi evaluat deocamdată. Am auzit că ar fi circa 2.000 de dosare care așteaptă. Cât mai durează până se deblochează și când vom primi avizele? Ce face o familie cu doi copii, va rămâne în stradă pentru că nu a reușit nici măcar să primească autorizația, da-păi să con-struiască măcar o cameră, două?!", ni s-a adresat Cristian K., din Constanța. Omul se află într-o situație dificilă, la fel ca alte sute de familii.


Se sistează depunerea de noi cereri


Contactat telefonic, primarul munici-piului Constanța, Decebal Făgădău, a confirmat că există un blocaj la Serviciul de Urbanism și a spus că se fac toate eforturile pentru ca situația să revină la normal, începând cu săptămâna viitoare. 


"Știu că s-a strâns un volum mare de muncă, dar sper, spre finalul acestei săptămâni, să avem o persoană dele-gată care să semneze toate certificatele. Avem concursurile pentru ocuparea funcției de șef al Biroului de strategii urbane și pentru funcția de șef al Serviciului de Urbanism. Unul dintre aceștia va fi delegat temporar, cu avizul ANFP, pentru a semna toate acele avize. În cursul săptămânii viitoare vom prezenta public un plan de acțiune, astfel încât să nu se prelungească așteptarea. De aseme-nea, voi solicita Consiliului Local să sistăm depunerea de noi documente și să lăsăm un răgaz pentru rezolvarea celor în lucru", a declarat, pentru "Cuget Liber", primarul Făgădău.


Nu construiți fără autorizație!


Acesta le recomandă celor care au depus deja documentația pentru au-torizare să aștepte emiterea avizelor și să nu înceapă să construiască. "Orice acord tacit de construire fără autorizație funcționează doar în baza instanței. Nu recomandăm să se procedeze astfel, pentru că ar fi complet în afara legii. Ape-lăm la înțelegerea constănțenilor că nu este o situație dorită și se fac eforturi pentru deblocarea ei cât mai curând", a mai spus primarul Constanței.


Concurs național pentru arhitectul șef al Constanței


Potrivit acestuia, concursul pentru arhitectul șef al Constanței va avea loc până la sfârșitul anului. "Procedura este foarte specială și dorim ca recru-tarea să o facem la nivel național, să nu ne limităm la Constanța.


Vom aduce la cunoștința Ordinului Arhitecților, atât la filiala Dobrogea, cât și din alte zone, intenția noastră de a organiza acest concurs, vom trimite informări la universitățile de profil din țară, astfel încât oricine dorește să aibă posibilitatea să se înscrie la concurs. Vor fi câteva luni de promovare a concursului și sper ca până la sfârșitul anului să avem un nou arhitect șef", a completat Decebal Făgădău.


Comentează știrea

popey marinarul
28 iulie 2016
dna

A dat dat mazare tote autorizatiile nu mai sunt locuri unde se poate construi ceva

olive oil
28 iulie 2016
o

S-au panicat machidonii ca nu mai pot sa construiasca pe spatiile verzi

Dana
28 iulie 2016
Doamnei Perhaiță

Doamna Andreea, totuși........Avem pretenții....Se numește Autorizație de Construire și nu de Construcție....Legea nr. 50....

un constantean
28 iulie 2016
arhitect primarie

de ce dureaza atat sa organizati un concurs??? Nu ati gasit persoana potrivita sa faca numai ce vreti voi???? Daca ar fi pe bune concursul eu cred ca s ar gasi destui arhitecti pt. post....

ileana
28 iulie 2016
salarizare

nici in sectorul privat si nici in sectorul de stat nu poti acorda salariu mare unui incepator numai pentru ca are diploma facultate care nu se stie cum a fost obtinuta / noi romanii stam prost la capitolul competenta, dar foarte buni suntem la infractiuni mai ales cei cu bani pentru mituire=spaga!

Răspuns la: arhitect primarie
Adăugat de : un constantean, 28 iulie 2016
de ce dureaza atat sa organizati un concurs??? Nu ati gasit persoana potrivita sa faca numai ce vreti voi???? Daca ar fi pe bune concursul eu cred ca...
silviu g
28 iulie 2016
aprobare

exista apartamente unde proprietarii au demolat pereti interiori de rezistenta pentru bloc// prin act cu clauza poti obtine locuinta gratuit // exista locuinte extinse pe terenul statului si acte aranjate sau multimea garajelor construite ilegal !

Alexandru
29 iulie 2016
arhitect sef primarie

Ce vina au Constantenii ca Primaria Constanta nu isi gaseste arhitect sef? Ce vina au firmele de proiectare care sunt blocate din punct de vedere financiar datorita aceleasi cauze? Si cat de legala este blocarea depunerii de noi documentatii datorita IMPOTENTEI capilor din Primarie de a-si angaja personal. Dl. Fagadau ne ameninta cu instanta pentru constructii in baza acordului tacit..... Dar ce ar zica daca cei 2000 de oameni ce isi asteapta autorizatiile s-ar constitui intr-un grup care sa dea in judecata primaria pentru incapacitate? Si ar solicita daune pentru toate pierderile materiale si morale suportate? Si daca la fel ar face si firmele de proiectare respectiv executie? Domnule primar trebuie sa angajati un arhitect nu sa faceti preselectie timp de 6 luni de parca ati angaja bebelusele de la Cronica Carcotasilor ...

Simona
30 iulie 2016
Arhitwct

Incep sa cred ca in afara de solutia mai mult comica propusa de Dl Primar ca pana la sfarsitul anului se va nomina un Arhitect sef acest primar visator montat in pozitia actuala ca pe o tabla de sah inca ne sfideaza pe toti cei care nu avem inde locui , el chiar crede ca va gasi un Arhitect care sa accepte aceasta pozitie pe un salariu 3000 Ron sa raspunda si sa implice in toate proiectele orasului . Din luna Aprilie se atia aceat lucru si el a sfidat locuitorii si acum raspunde in continuare batandu si joc de locuitori. Domnule Fagadau treziti va odata mai ales ca in loc sa va ocupati de orAs va plimbati aiurea prin concesiu

Frank
10 august 2017
La un an de la articol situatie este aceiasi

Bineinteles aia cu blocuri construiesc si fara, fraierii se uita.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.589 secunde