Valul 5 adâncește stresul lucrătorilor din spitale. Sindicaliştii îşi cer drepturile

1141

Articole de la același autor

Sindicaliștii din sistemul sanitar, membrii „Sanitas”, susțin că presiunea valului 5 și a inechităților salariale adâncește stresul lucrătorilor din spitale. În aceste condiţii, ei continuă greva japoneză pe care au început-o în cursul lunii decembrie, până când vor fi luate noi decizii, care să le rezolve doleanţele.



Cu toţii sunt de părere că, în unitățile sanitare, medico-sociale și cele de asistență socială activitatea se desfășoară în echipă, iar echipa de lucru din cele două sisteme, cel sanitar şi cel de asistenţă socială, nu este formată doar din personal medico-sanitar, ci are în componență întreg personalul medical, cel auxiliar-sanitar (infirmieră, îngrijitoare, brancardier), personalul TESA, respectiv personalul de specialitate și de îngrijire din asistență socială.

Ei consideră că toți profesioniștii alcătuiesc un „puzzle”, în care toate piesele se încadrează perfect pentru obținerea unui act medical și de îngrijire de calitate.


Ce îşi doresc salariaţii din Sănătate? Ei afirmă că, în urmă cu aproximativ patru ani, a început aplicarea etapizată a Legii 153/2017, ocazie cu care salariile medicilor, asistenților medicali și ambulanțierilor au crescut la nivelul maxim prevăzut în lege, în timp ce pentru psihologi, biologi, kinetoterapeuți, infirmieri, îngrijitori, brancardieri, asistenți sociali, registratori medicali, personal TESA etc , salariile trebuiau să crească anual (din 2018 până în 2021 inclusiv) cu 25%. Aceasta reprezintă diferența între salariul avut la 31 decembrie 2017 și cel din grila prevăzută pentru 2022.

„Deși inechitabilă din start, legea oferea totuși o predictibilitate cu care toată lumea se obișnuise. În 2020 s-a rezolvat situația aceasta numai pentru psihologi, biologi, kinetoterapeuți. Apoi, a venit pandemia, munca celor în continuare nedreptățiți, de altfel angajații cu cele mai mici salarii din sistem, a devenit mult mai grea și mai periculoasă, iar Guvernele care s-au succedat au ales să blocheze aplicarea Legii 153/2017. Astfel, acești salariați sunt de doi ani blocați «în trecut» în ceea ce privește salariul, dar obligați să muncească și să trăiască în prezent, cu pandemie și cu prețuri care cresc neîncetat.

Ei nu cer în aceste zile nimic nou sau nimic necuvenit. Ei vor doar ceea ce li s-a promis, cer un drept pe care statul care le cere să aibă încredere în vaccin, în strategiile și deciziile lui, care de multe ori îi pun în real pericol, le-a dat și apoi le-a arătat cum le poate fi luat”, au precizat halatele albe. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5699 secunde