Peste 2.000 de sindicalişti de la Sanitas nu au primit stimulentul promis

475

Articole de la același autor

Mai multe cadre medicale, membre ale Sindicatului Sanitas Constanţa, s-au aflat la începutul săptămânii la porţile Parlamentului pentru a-i determina pe decidenţi să voteze un buget care să finanţeze corect sistemul de sănătate şi de asistenţă socială. Cu această ocazie, s-a solicitat alocarea sumelor necesare pentru respectarea drepturilor salariale ale tuturor salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială şi nu numai.

Problemele angajaţilor din aceste sectoare nu au fost încă rezolvate. La sfârşitul anului trecut, sindicaliştii constănţeni au organizat o acţiune de protest la Prefectura Constanța, iar de atunci au mai participat şi la alte acţiuni similare la Bucureşti, dar degeaba. Ei au protestat în faţa Guvernului, la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, la Finanţe.



Care sunt problemele cu care au de-a face în sistem halatele albe? De fapt, problema se pune în mai multe planuri.

„În primul rând, ne confruntăm cu o lipsă a dialogului social, care nu este benefică deloc pentru societate. Apoi, vorbim despre viitorul Sănătăţii şi al Asistenţei Sociale. Ştiţi că se discută despre privatizare, despre externalizări şi este aberant să nu participe la aceste discuţii şi partenerii sociali. Şi mai important, discutăm despre personalul din cele două sectoare, care este obosit şi care, în momentul în care planează asupra lui spectrul externalizărilor, al reducerilor de venituri etc., nu facem altceva decât să perturbăm acea pace socială şi acel echilibru din sistem. Cerem să fie respectată legea şi să primească toată lumea stimulentul promis anul trecut. Până acum, angajaţii din Asistenţă socială nu au primit absolut nimic, iar în spital au primit banii doar cei care sunt finanţaţi de Casa de Asigurări de Sănătate. Per total, peste 2.000 de persoane nu au primit niciun ban. Principalul nostru obiectiv este să ne obţinem drepturile, fără să afectăm beneficiarii, dar dacă solicitările nu îşi găsesc rezolvare se poate ajunge la grevă japoneză sau chiar întreruperea activităţii”, a declarat pentru „Cuget Liber” preşedintele Sanitas Constanţa, Nicolae Manea.



Sindicaliştii mai spun că, luni, în Parlamentul României s-a votat Legea bugetului de stat, dar din proiectul acestui buget lipsesc sumele necesare pentru finanţarea drepturilor salariale stabilite anterior pentru anul 2021. „Conform art. I din OUG 226/2020, salariaţii cu cele mai mici venituri din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială (infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, economişti, jurişti, referenţi, muncitori, liftieri etc.) nu vor putea beneficia de dreptul legal de creştere a salariului de bază începând cu data de 1 ianuarie 2021. În perioada iulie-decembrie 2020, reprezentanţii Guvernului la cel mai înalt nivel au oferit garanţii ferme reprezentanţilor Federaţiei Sanitas că vor continua aplicarea creşterilor salariale în sistemele pe care le reprezentăm, aşa cum sunt ele prevăzute în Legea 153/2017”, au subliniat aceştia.



Ei precizează că aplicarea diferenţiată a sporurilor pentru condiţii de muncă generează o gravă discriminare a acestor salariaţi, încălcându-se toate principiile de dreptul muncii. Totodată, susţin ei, dezamăgirea provocată de neacordarea drepturilor de natură salarială stabilite de legislaţia în vigoare a creat şi creează numeroase disensiuni în interiorul sistemului sanitar şi al celui de asistenţă socială.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3973 secunde