Vila Elena, restaurată şi transformată în sediul Ordinului Arhitecţilor Constanţa

466
Vila Elena, restaurată şi transformată în sediul Ordinului Arhitecţilor Constanţa - fondvilaelena-1636038358.jpg

Articole de la același autor

Vila Elena, de pe bulevardul Ferdinand, aflată în prezent în stadiu avansat de degradare, va fi restaurată şi transformată în sediul Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Constanţa, a cărei proprietate este. Clădirea istorică nu va fi vândută nici înainte şi nici după reabilitare.



„Ordinului Arhitecţilor din România - filiala Dobrogea este o organizație profesională nonprofit având ca membri arhitecți și conductori arhitecți din județele Constanța și Tulcea. Valoarea sumei de care filiala dispune astăzi pentru realizarea investiției propuse este încă insuficientă, întrucât noi nu dispunem de venituri provenite din bani publici. Veniturile noastre sunt constituite strict din cotizațiile și taxele plătite de către membrii filialei. Toate veniturile noastre provenite din sponsorizări au fost îndreptate către evenimentele organizate de filială conform contractelor respective. De la momentul achiziţionării imobilului şi până în prezent, s-au strâns unele fonduri care nu ne permit însă să începem lucrările de restaurare. Continuăm să strângem fonduri cu care sperăm să putem realiza repunerea în valoare a clădirii și nutrim speranța, ca atunci când vom putea să începem lucrările, să putem primi și sponsorizări destinate restaurării Vilei Elena”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Colegiul Director al OARFD.

Potrivit acestuia, a fost realizată o expertiză tehnică în vederea punerii în siguranță a clădirii, iar până în prezent nu s-a constatat o creștere a gradului de afectare a clădirilor. „Imobilele sunt îngrădite în perimetru propriu, sunt stabile și nu se pune problema unor desprinderi accidentale către domeniul public sau alt domeniu privat din vecinătate. Pentru lucrările de restaurare urmează a se executa o expertiză tehnică de către un expert autorizat, odată cu înaintarea documentației necesare obținerii Autorizației de Construire de la Primăria Municipiului Constanța”, mai spun reprezentanţii OAR.



Lucrări de punere în siguranţă


Primele lucrări ce vor fi efectuate în perioada următoare vor fi lucrări de punere în siguranță, conform Autorizației de construire nr. 906/11.06.2019. „Pentru lucrările de restaurare, reabilitare şi modernizare propriu-zise s-a estimat a fi necesară o sumă de cca 1.000.000 lei. Fondurile respective se vor asigura din contribuții proprii ale membrilor filialei, din fondurile OAR, din donații și din sponsorizări, dintr-un eventual credit luat de la bancă. Lucrările de execuție vor fi demarate în condițiile în care vom dispune de o sumă suficientă necesară atacării susținute a investiției. Ne dorim să ne mutăm cât mai repede în noul nostru sediu dar, nu putem începe o lucrare și apoi, nemaidispunând de bani pentru finanțarea lucrărilor, să rămână șantierul deschis. Dorim însă ca, pentru început, într-un spațiu de timp cât mai apropiat să realizăm mai întâi o consolidare a clădirilor existente pe teren. Am realizat de mai multe ori, periodic, igienizarea proprietății pentru că există persoane necunoscute care au tendința de a ne supraîncărca proprietatea cu tot ce le prisosește aruncând diverse obiecte și deșeuri peste gard”, precizează Colegiul Director al organizaţiei.

Astfel, OAR filiala Dobrogea nu ia în calcul în stadiul actual vânzarea Vilei Elena. „Nici după restaurare nu se ia în calcul vânzarea Vilei Elena pentru că ea se dorește a fi sediul OARFD. În momentul actual ne-am dori să putem funcționa cât mai curând în această casă, restaurată, modernizată şi pusă în valoare, mai ales că în anul 2023 vom sărbători 100 de ani de la edificarea clădirii”, subliniază reprezentanţii OAR – Filiala Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5539 secunde