Vila Regală din Mamaia revine în proprietatea statului român. "Ar putea deveni obiectiv turistic"

1970

Articole de la același autor

Vila Regală din staţiunea Mamaia va fi salvată. După ani şi ani de zile prin tribunale, instanţa a decis ca palatul să revină în proprietatea statului român. Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat, pentru „Cuget Liber”, că după preluare va fi restaurat şi redat circuitului turistic.

Sunt mai bine de 18 ani de când Vila Regală din Mamaia, un simbol al regalităţii la Marea Neagră, a fost vândută de SC Mamaia SA către SC Light Systems SRL. Monumentul istoric a fost, pe rând, restaurant, discotecă, pentru ca mai apoi să fie lăsat în paragină. Abandonat zace de ani de zile, ajungând într-o stare avansată de degradare.



Între timp, statul român, prin Ministerul Culturii, a cerut anularea contractului de vânzare – cumpărare. Curtea de Apel Constanţa a respins apelurile formulate de SC Mamaia SA şi SC Light Systems SRL şi a decis anularea vânzării. Magistraţii au demontat motivele invocate de reprezentanţii firmei care au vândut imobilul regal, cât şi pe ale societăţii comerciale care l-a achiziţionat. Curtea Supremă a decis miercuri, 16 martie, respingerea recursului formulat de SC Mamaia SA, iar decizia este, în sfârşit, definitivă.

Ministerul Culturii a cerut anularea actului de vânzare-cumpărare folosind ca principal argument faptul că vila este monument istoric. Astfel, ministerul de resort ar fi trebuit să fie înştiinţat înainte de vânzare, dar nu a fost. Mai mult decât atât, după cum arată ancheta realizată ulterior de oamenii legii, terenul de sub castel a fost vândut de fosta administraţie locală, către aceeaşi firmă, pentru numai 23 de euro pe metru pătrat.



Ministrul Culturii: „Dorim preluarea monumentului istoric!”

După decizia definitivă a instanţei, actualul ministrul al Culturii, Lucian Romaşcanu, susţine că vor fi demarate discuţii pentru a prelua monumentul cât mai repede şi pentru a găsi soluţii pentru restaurarea lui. „Din punctul de vedere al Ministerului Culturii, este o decizie pe care o aplaudăm a instanţei, deşi de obicei ne abţinem să comentăm deciziile acesteia. Acum trebuie să vedem care este entitatea care a dobândit proprietatea în urma hotărârii Curţii Supreme. Noi vom propune preluarea de către Ministerul Culturii pentru a începe demersurile pentru restaurarea imobilului. Avem o experienţă bogată în restaurări de monumente, avem linii de finanţare, pe care le putem folosi pentru a-l reabilita. Vila Regală este un obiectiv extrem de important şi merită tot efortul nostru pentru a-l reda circuitului turistic”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, ministrul Lucian Romaşcanu.


Potrivit acestuia, există posibilitatea de a atrage finanţările necesare. „Vom începe cât mai curând discuţiile pentru a prelua noi monumentul, cu scopul ca apoi să fie redat circuitului”, a subliniat ministrul Culturii.



Redat circuitului turistic

Specialişti ai Direcţiei Judeţene de Cultură au inspectat construcţia în repetate rânduri şi au constatat că sunt probleme din ce în ce mai mari la acoperiş, tocmai de aceea lucrările de reabilitare trebuie să fie demarate cât mai urgent. Imobilul se află deja în stare avansată de degradare şi există riscul ca anumite porţiuni şi piese să fie chiar pierdute definitiv.

Club Castel sau Vila Regală ori Palatul Regal din Mamaia, cum mai este cunoscut, a fost ridicat în perioada 1924 - 1926, la dorința Reginei Maria. În anii 1930, imobilul a fost cedat Flotilei de Hidroaviație, iar în 1948, asemenea multor edificii, a fost naționalizat și a intrat în administrarea companiei de stat SC Mamaia SA. Dacă va fi restaurat, acesta ar putea să redevină un punct de atracţie turistică extrem de important pentru litoralul românesc, întocmai cum este Castelul Reginei Maria de la Balcic, din Bulgaria.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 15 Aprilie 2020
Stire din Politică-Administrație : PSD are un nou purtător de cuvânt
Pagina a fost generata in 0.439 secunde