Anna Ușenina, regina Europei la șah, încoronată la Constanța

451
10
Anna Ușenina, regina Europei  la șah, încoronată la Constanța - annausenina-1465403046.jpg

Articole de la același autor

În perioada 26 mai - 8 iunie, hotelurile Comandor și Amiral din stațiunea Mamaia au găzduit cel mai important turneu de șah de pe bătrânul continent, Campionatul European feminin de șah, competiție organizată de Federația Română de Șah, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța și Ministerului Tineretului și Sportului, în parteneriat cu Asociația Litoral-Delta Dunării.

La startul turneului au fost înscrise 112 sportive din 27 de țări, dintre care jumătate sunt mari maestre internaționale. Delegația României a fost formată din 14 jucătoare, care au reușit să aibă evoluții notabile.

Cea mai bună s-a dovedit marea maestră Anna Ușenina (Ucraina), care a câștigat titlul de campioană cu 8,5 puncte, după 11 runde extrem de echilibrate și disputate. Podiumul a fost completat de Sabrina Vega Gutierrez (Spania), locul 2 cu 8,5 puncte și Antoaneta Stefanova (Bulgaria), locul 3 cu 8 puncte. Cea mai bine clasată româncă a fost Irina Bulmagă, care a încheiat întrecerea continentală pe locul 20, cu 7 puncte, Cristina Foișor a terminat pe 24 (6,5 puncte), Isabela Peptan - locul 29 (6,5 puncte), Irina Ionescu - 38 (6 puncte), Angela Dragomirescu - 57 (5,5 puncte), Elena-Luminița Cosma - 65 (5 puncte), Mihaela Sandu - 82 (5 puncte), Andreea-Marioara Cosman - 90 (4,5 puncte), Aureliana-Eugenia Pancu - 100 (4 puncte), Emilia-Florentina Coman - 109 (3 puncte) și Andra Cîmpean - 110 (3 puncte). Șahista legitimată la Palatul Copiilor Constanța, Maria Anghel, mezina competiției (12 ani) a terminat pe locul 108, cu 3 puncte.

"Victoria Ușeninei nu este o surpriză, fiindcă este o fostă campioană mondială. A fost o competiție foarte disputată în care s-au tot schimbat liderii, până în ultimele trei runde când a preluat conducerea Ușenina. A fost o oarecare surpriză clasarea sportivei din Spania pe locul doi. Per ansamblu a fost un turneu foarte reușit, organizarea impecabilă, rămânem optimiști în vederea găzduirea Campionatului European de juniori (8-14 ani), de anul viitor. Evoluția Mariei Anghel a fost un foarte bună, și-a îmbunătățit punctajul ELO cu 55 de puncte, și a fost o experiență foarte utilă pentru ea. Au fost meciuri mai echilibrate, altele în care adversarele s-au dovedit prea puternice. A reușit într-un meci foarte frumos să o învingă pe Emilia Coman, fostă campioană a României la categoria ei de vârstă, ajunsă acum la 16 ani", a declarat, pentru "Cuget Liber", profesorul Claudiu Iordache, președintele Asociației Județene de Șah Constanța.

Comentează știrea

Anand
9 iunie 2016
Ushenina

Mai Cheles, unde te-au gasit astia de la Cuget? Se scrie Ushenina! Ai repetat gresala de 4 ori!

Anand
9 iunie 2016
Ushenina

Pai tocmai asta este problema! Trebuie sa-ti desenez ca sa intelegi?

Sandokan
9 iunie 2016
sah

Ar fi de adăugat faptul ca la ceremonia de inchidere s-a cantat imniul Rusiei, in loc de imnul Ucrainei. Rușine organizatorilor !

Kasparov
9 iunie 2016
...mat

Probabil a fost o manevră din partea lui Putin

Karpov
9 iunie 2016
sah-mat

Putin l-a bagat la puscarie pe Kasparov! Obama, de ce ai permis asa ceva?

Kasparov
9 iunie 2016
sah

An de an sahistele din România au mers foarte slab. Care este cauza acestui fapt?

Stelica
9 iunie 2016
pat

Puteau să mă sune pe mine să le dau o recomandare.

Zorro
9 iunie 2016
sah

CRIMINALUL Apetrei bin Laden este retardat sexual !

Zorro
9 iunie 2016
...mat

Kostele dacă mai umbli cu CRIMINALUL Apetrei riști să te îmbrace în portocaliu și să îți taie capul !

Un fost elev
9 iunie 2016
sah

Șahiști constănțeni! În trecut CRIMINALUL Apetrei si-a batut joc de sahistul și antrenorul Popa Mircea; ulterior acesta s-a spânzurat. Călcați în piciare gunoiul Apetrei !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4644 secunde