Capcanele noului regulament! Cum a scăpat HC Dobrogea Sud o victorie printre degete

528
Capcanele noului regulament! Cum a scăpat HC Dobrogea Sud o victorie printre degete - hcdobrogea-1480958827.jpg

Articole de la același autor

La începutul noului sezon competițional, Federația Română de Handbal a implementat și în întrecerile interne ultimele modificări de regulament stabilite de către Federația Internațională de Handbal, toate având ca scop popularizarea și creșterea spectaculozității handbalului la nivel global. Până în acest punct, totul sună bine, însă uităm un lucru esențial: suntem în România și nimic nu e prea simplu. 


În ultima etapă din Liga Zimbrilor, HC Dobrogea Sud a pierdut fotoliul de lider după ce a fost egalată de SCM Politehnica Timișoara (19-19) în ultima secundă, trădată de noile prevederi ale regulamentului. Una dintre cele mai importante modificări o reprezintă penalizarea cu cartonaș roșu în caz de fault la ultimul atac, urmat de lovitură de la 7 metri. Se spune că, dacă o echipă se află în avantaj și încearcă să țină de scor prin faulturi repetate, în ultimele 30 de secunde orice fault se soldează cu cartonaș roșu direct, iar echipa adversă primește aruncare de la 7 metri. Exact așa s-a întâmplat și la Timișoara, când tânărul sârb Nikola Crnoglavac a făcut un fault gratuit cu doar două secunde înaintea fluierului de final, prilej pentru arbitri de a aplica noua regulă. 


"Jucătorul nostru știa destul de bine regulamentul. Chiar înainte de final, la time-out, s-a accentuat acest aspect, știam că ne vor taxa dacă nu suntem atenți. Regulamentul este venit extrem de clar de la IHF, însă FRH a avut o interpretare proprie. La noi se înțelege că orice fault realizat în ultimele 30 de secunde se penalizează cu cartonaș roșu și lovitură de la 7 metri. Regulamentul IHF specifica faptul că regula intră în aplicare atunci când jucătorul aflat în atac este într-o fază iminentă de gol și este faultat. Este o chestie de interpretare, fiecare arbitru a înțeles această schimbare în felul lui", a declarat președintele-jucător al HC Dobrogea Sud, Ionuț "Rudi" Stănescu. 


Un alt lucru de care jucătorii și suporterii trebuie să țină cont este noua regulă a jucătorului accidentat pe teren. Dacă jucătorul necesită îngrijiri medicale la nivelul terenului, acesta va fi scos pe margine, va fi doctoricit, însă pentru a reveni pe teren va trebui să aștepte trei atacuri ale echipei sale. 


Iată și alte trei schimbări importante cu care ar trebui să ne familiarizăm: apariția cartonașului albastru acordat jucătorilor ce săvârșesc acte majore de indisciplină, cărora li se va întocmi un raport prin care se va analiza dacă merită sau nu suspendarea din competițiile aferente, renunțarea la tricoul "special" de joc la schimbarea portarului jucător, dar și reducerea numărului de pase, înainte de a intra în joc pasiv, echipei fiindu-i permise între 5 și 8 pase. Această ultimă regulă avantajează foarte mult formațiile cu o linie de nouă metri puternică, cu talie, ce poate arunca la poartă în lipsă de soluții viabile. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Noiembrie 2016
Stire din Sport : "Nu facem din titlu o obsesie!"
Pagina a fost generata in 0.4083 secunde