Ministrul Sportului, Carol Eduard Novak:

„În fiecare reşedinţă de judeţ trebuie să existe o bază sportivă pentru sporturile prioritare”

205
„În fiecare reşedinţă de judeţ trebuie să existe o bază sportivă pentru sporturile prioritare” - 1-1666183908.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Sportului, Carol Eduard Novak, a declarat, miercuri, 19 octombrie, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat Strategia Naţională pentru Sport, că documentul prevede construirea a numeroase baze sportive pentru cele 19 sporturi prioritare.

Mai exact, câte o bază sportivă în fiecare din cele 42 de reşedinţe de judeţ pentru fiecare din cele 19 sporturi prioritare. Novak a recunoscut însă că obiectivul este unul greu de atins, dar speră ca măcar cele 19 discipline să aibă baze sportive în jumătate din reşedinţele de judeţ la finalul celor 10 ani.

„Conceptul final al strategiei este ca în fiecare reşedinţă de judeţ să existe o bază sportivă pentru sporturile prioritare. Cu siguranţă, pentru 10 ani este extrem de mult (n.r. - de construit), dar dacă reuşim să construim în 10 ani jumătate din aceste baze sportive este foarte bine. Dacă, de exemplu, vorbim de tenis de masă, putem în 10 ani să facem zece săli dedicate, vorbind realistic.

Noi acum o să ne apucăm să bugetăm şi să venim cu date concrete în aceste 30 de zile. Iar la finalul dezbaterii publice, vom avea şi date concrete cât ne asumăm să construim în 10 ani. Nu avem un buget pentru strategie nici estimativ. Acum începem să lucrăm pe buget, să discutăm cu federaţiile, ele să ne prezinte proiectele lor pe 10 ani şi apoi să avem un buget real pe această perioadă”, a explicat Eduard Novak.

Ministrul Sportului este de părere că, prin aplicarea strategiei în următorii 10 ani, România va avea o creştere a sportivilor legitimaţi de la 250.000 la două milioane.

„Noi avem 250.000 de sportivi legitimaţi, în timp ce Suedia are cred patru milioane. Cu această reformă a descentralizării şi axare a finanţării pe performanţă şi pe număr de legitimaţi, vrem să sprijinim cât mai mult sportul privat. Cred că putem să ajungem la două milioane, acesta ar fi un target la finalul celor 10 ani. Dar asta depinde mult de ieşirea din această structură de stat”, a precizat Novak.

Sporturile individuale prioritare de interes naţional, conform Strategiei Naţionale pentru Sport 2022-2032, vor fi canotaj, judo, tenis de masă, lupte, nataţie şi pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică, iar cele de echipă: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheaţă şi oină.

Eduard Novak susţine că Strategia Naţională pentru Sport are 70 de obiective strategice în sportul în şcoală, sportul de masă şi sportul de performanţă.

De asemenea, ministrul susţine transformarea cluburilor de stat în cluburi private.

Foto: Facebook / Ministerul Sportului

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4781 secunde