Mână de ajutor întinsă peste Prut! Entuziasm maxim, la Cupa Unirii la oină

247
Mână de ajutor întinsă peste Prut! Entuziasm maxim, la Cupa Unirii la oină - 1-1666781171.jpg

Articole de la același autor

Pentru a treia oară, partidele Cupei Unirii la oină s-au disputat pe stadionul din Ghidighici, în imediata vecinătate a capitalei Republicii Moldova, Chişinău. Comunitatea locală s-a apropiat cu sufletul de sportul nostru naţional şi doreşte să înfiinţeze echipe de oină, iar pe viitor să participe la această competiţie de mare prestigiu.

„Cupa Unirii la oină reprezintă mai mult decât o luptă pe terenul de joc pentru trofeu. Este o mână de ajutor întinsă peste Prut pentru a simţi româneşte, pentru a ne păstra identitate, cultura şi patrimoniul. Jocul de oină face parte din Patrimoniul Cultural Românesc, iar tot ce-i românesc - vorba poetului - nimic nu piere!”, a transmis preşedintele Federaţiei de Oină din Republica Moldova, Vasile Onică.

La Chişinău, au ajuns mingi de oină şi tricouri cu însemnele Casei Regale şi semnătura Majestăţii Sale Principesa Margareta, Custodele Coroanei. Au fost prezenţi secretarul de stat al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Sergiu Gurin, dar şi meşteri populari veniţi cu expoziţii de zile mari.

S-au jucat trei meciuri între echipele din Republica Moldova şi România, iar pentru prima dată, au ieşit pe teren şi echipele de fete. Echipele din Moldova au preluat din experienţa campionilor din România şi îşi doresc ca, în următorii ani, să câştige şi ele cupa. Deocamdată, au fost cu toţii impresionaţi de prestanţa copiilor din Ghidighici - formaţiile folclorice „Brâuleţ” şi „Altiţa”, conducători Grigore Corcinschi şi Marcela Graur.

Preşedinţii federaţiilor de oină din Republica Moldova şi România au oferit echipele participante medalii, diplome şi tricouri speciale pentru memorarea acestui eveniment. Încă o bucurie a oiniştilor din raioanele şi satele Moldovei a fost donaţia de echipament din partea lui Sergiu Frangulea, preşedintele clubului de oină din Bârlad.

„Mulţumim mult gazdelor evenimentului, Federaţia Naţională Sportivă de Oină din Republica Moldova şi Primăriei Ghidighici, pentru organizarea foarte bună a competiţiei!”, a transmis preşedintele Federaţiei Române de Oină, constănţeanul Nicolae Dobre.

XXX

Vineri, 28 octombrie, Federaţia Română de Oină, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Târgu Lăpuş şi ACS Şoimii Târgu Lăpuş, organizează, la sala de sport a Liceului Teoretic „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş, Campionatul Naţional de oină în sală rezervat juniorilor III.

Şase echipe vor participa la competiţie: CS Izvorul Chiuieşti (jud. Cluj), ACS Şoimii Târgu Lăpuş (jud. Maramureş), CS Dinamic Coruia (jud. Maramureş), CS Hida (jud. Sălaj), CS Crasna (jud. Gorj) şi CS Hoina Craiova (jud. Dolj).

Foto: Facebook / Federaţia Română de Oină / Oina.md

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.761 secunde