Ministerul Sportului / Eduard Novak: „Trebuie schimbată legea fiscalităţii, cluburile de stat să devină private!”

260
1
Ministerul Sportului / Eduard Novak: „Trebuie schimbată legea fiscalităţii, cluburile de stat să devină private!” - 1-1666252511.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Sportului, Carol Eduard Novak, a declarat, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat Strategia Naţională pentru Sport, că este un susţinător al transformării cluburilor de stat în cluburi private.

„România este printre ultimele ţări aflate într-un sistem de cluburi de stat, probabil doar Bulgaria mai este. Vorbim de sute de cluburi ale Ministerului Educaţiei, ale Sportului, ale celorlalte ministere, cum sunt Steaua, Dinamo şi aşa mai departe, toate sunt ale statului.

Toate aceste bugete ale acestor cluburi merg pe salarii, pe administrarea bazelor sportive. România cheltuie - şi să nu ne şocheze! - cel mai mult pe cap de sportiv din bugetul de stat. De ce? Pentru că bugetul sportului nu e doar bugetul Ministerului Sportului, noi suntem un fragment doar din tot ce înseamnă sportul românesc. Ministerul Educaţiei, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Transporturilor, COSR... toţi folosim bugetul statului pentru sport de performanţă sau sport de iniţiere.

Dacă stăm şi calculăm câţi sportivi avem, ne vom da seama câţi bani cheltuim pe un sportiv. Suma ajunge undeva la 1.000 de euro per sportiv, faţă de 3 euro în Germania... Deci bani de la bugetul de stat. Iar aceşti bani, 1.000 de euro, nu ajung la sportiv decât 20%, ei se cheltuie pe administrarea bazelor sportive. Şi din păcate avem foarte puţini sportivi legitimaţi.

Trebuie pus pe alte paliere sportul. În 10-15 ani, trebuie să ajungem ca aceste cluburi să fie private. Tot aşa, ne-am gândit că trebuie schimbat sistemul de finanţare a sportului, o soluţie este sistemul din Ungaria. Trebuie schimbată legea fiscalităţii, iar un procent din ce plătesc companiile mari să intre într-un cont special pentru sport. Iar entităţile din sporturile prioritare să poată accesa aceste sume şi atunci ar influenţa pozitiv evoluţia lor”, a explicat ministrul Eduard Novak.

Ministrul speră ca Strategia Naţională pentru Sport să fie adoptată de Guvern până la 1 ianuarie 2023.

Foto: Facebook / Ministerul Sportului 

Comentează știrea

Constantin
20 octombrie 2022
Erorile neamului vanzator

Și sa nu mai primească bani de la stat! Iar privații sa plateasca pentru utilizarea spatiilor, caci ele trebuie sa rămână la stat!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5893 secunde