Nu mai e timp de pierdut! Creați Partidul Sportului Constănțean

3138
11
Nu mai e timp de pierdut! Creați Partidul Sportului Constănțean - editorial14804118121481640296-1482093153.jpg

Articole de la același autor

Am asistat, la sfârșitul săptămânii trecute, la tradiționala festivitate de bilanț a celui mai important club sportiv din Constanța: CS Farul. Așa cum ne-a obișnuit, directorul executiv Ilie Floroiu a invitat la eveniment reprezentanți ai administrației locale, în frunte cu primarul Decebal Făgădău, ai mediului universitar, ai inspectoratului școlar și ai DJST, conducători de cluburi, de licee și de alte structuri sportive cu care CS Farul are relații de parteneriat. 


După ce a prezentat bilanțul Farului pe anul 2016 - nu facem în aceste rânduri nicio referire la valoarea acestor rezultate! -, Ilie Floroiu a dat cuvântul invitaților, care, după ce i-au felicitat pe sportivi și antrenori pentru eforturile din acest sezon competițional deloc ușor, au ținut să puncteze câteva aspecte. Și acum, trecem la partea interesantă… 


Să nu mă catalogați drept un răutăcios, însă lucrurile pe care le-am auzit, vineri, la "Sport", le tot aud de vreo 20 de ani (îmbătrânim sau ce repede trece timpul!!!). Toți cei prezenți la festivitate au vorbit despre subfinanțarea activității sportive, despre lipsa unei legislații care să favorizeze sportul și agenții economici deopotrivă, despre lipsa unei strategii unitare în domeniul sportului românesc, despre numărul foarte mic de ore de educație fizică în școli și licee, despre dispariția piramidei sportive și a unor competiții de masă de mare tradiție, despre exodul antrenorilor și a sportivilor valoroși… și multe alte teme conexe, pe marginea cărora ar putea curge râuri de cerneală. 


Așadar, de ani de zile, acești inimoși ai sportului constănțean, fără de care nu ar fi posibilă performanța la malul mării, își spun supărările, păsurile, nevoile. Dar și le spun ÎNTRE EI!!! E drept, mai participă, în calitate de invitat, câte un primar sau președinte de Consiliu Județean, însă efectele… 


Scurtă recapitulare. Toată lumea își exprimă nemulțumirile, dar când se trece la soluții, lucrurile se împotmolesc. Se fac promisiuni (electorale), însă acea linie generală nu a reușit, până acum, să o găsească nimeni. Ca o părere personală, nici nu cred că a căutat-o cu adevărat cineva. Această lume a sportului are nevoie de susținere și aici țin să accentuez un aspect, devenit, cel puțin pentru mine, după experiența de atâția ani, o certitudine. Vorbeam de susținere, iar această exemplară lume a sportului a așteptat ajutor din partea unor oameni care dețineau funcțiile de decizie, însă nu aveau nici pricepere, nici influență și cred că nici dorință de a urni lucrurile din loc. Ca jurnalist, îmi permit să le spun "frumoșilor nebuni" (să mă ierte regretatul Fănuș Neagu pentru că i-am împrumutat expresia) ai sportului constănțean că a venit timpul să nu mai aștepte nimic de la nimeni, ci să își ia soarta în propriile mâini, să se organizeze, să formeze o mișcare, poate chiar partid (!!!) și să își promoveze politica pentru sport, performanță și sănătate. 


Constănțenii trebuie să știe că la evenimentul amintit au fost prezente personalități binecunoscute nu numai la nivel local sau românesc, ci și internațional. Voi începe lista cu enumerări și vă voi explica apoi de ce am ținut morțiș să fac această trecere în revistă. Deci, au fost prezenți Ilie Floroiu, Sorin Bașturea, Dumitru Mihăilescu (CS Farul), Elena Frîncu (COSR), Sorin Rugină, Mirela Damian, Alin Larion (Universitatea "Ovidius"), Andrei Szemerjai (LPS "Nicolae Rotaru"), Iulian Popa (CSS 1), Cosmin Badea (Palatul Copiilor), Mariana Solomon, Mihai Orzan (DJST), Gheorghe Ungureanu (Casa de Cultură), Dragoș Ciucan (ISJ) și mulți alții. Tuturor, le adresez următoarea întrebare: De ce vreți să fiți în continuare reprezentați de nulități (gen deputate cu sânii pe afară!) și nu vă organizați, astfel încât să fiți o voce puternică, demnă de auzit acolo unde trebuie? 


Ce soluție personală văd? Constituirea de urgență a Partidului Sportului Constănțean. Știu că dlui Floroiu nu-i place deloc cuvântul partid, însă îl rog să mă creadă că este calea cea mai sigură. Așadar, dragi performeri, dragi participanți la evenimentul de vineri: nu mai pierdeți timpul, nu mai așteptați colacul de salvare de la nimeni, pentru că nu-l puteți arunca decât singuri. Personalităților deja enumerate sunt convins că li se vor mai alătura și ceilalți actanți ai sportului constănțean: sportivi, antrenori, conducători de cluburi și asociații private. Oare cum ar privi acest proiect Lucian Luca, Alina Idu, George Stănculescu, Dragoș Dima, Ionuț Stănescu, Paul Peniu, Cristian Cojocaru, Florin Iordănoaia, Andrei Talpeș, Elena Hanu, Cristian Mânăstireanu, Radu Began, Marcel Lică, Ion State, Gigi Pambuca, Aurel Onița, Antonio Rușa, Ion Crăciun, Ilie Bănică, Paul Neagu, Toma Matei și mulți, mulți alții? 


Partidul Sportului Constănțean nu ar porni de la zero. Ar avea din start sute, poate chiar mii de membri și simpatizanți, iar ulterior, Sportului i s-ar putea adăuga Educația și Sănătatea. Repet întrebarea: De ce voi, sportivi, profesori sau medici, oameni cu carte multă, care știu ce-i respectul și bunul simț, care își stăpânesc meseria și care au demonstrat că au făcut deja ceva (pentru ei) în domeniul de activitate respectiv, să fiți reprezentați de politruci unduioși? De ce să lăsați decizia și implicit soarta pe mâinile unor derbedei nepricepuți? 


Haideți să facem și un exercițiu de imaginație. Propun, la o primă strigare, o formulă de structură, cu organigramă și, mai ales, sarcini de rezolvat. Să presupunem că mergem în linia întâi cu oameni tineri și înaintez, la întâmplare, un nume: Alin Larion, profesor universitar doctor la 40 de ani. Constănțean prin adopție (a lăsat Sibiul pentru Litoral), Larion este un produs sută la sută al sportului dobrogean, iar cea mai de preț calitate este ÎNCREDEREA, trăsătură pe care, personal, nu o mai regăsesc la niciun exemplar din actuala clasă politică. 


Acesta a fost numai un exemplu. Bineînțeles, conducătorul va fi ales, după criterii clare, într-o adunare similară cu cea de vineri. Alături de conducere, va veghea permanent un consiliu al seniorilor, gen Floroiu, Frîncu, Szemerjai. Poate chiar Hondrilă, Buhaiev, Tileagă. Aceste nume mi-au venit în minte în clipa redactării editorialului, însă lista opțiunilor este mult mai lungă. 
Referitor la obiectivele Partidului Sportului Constănțean, părerea mea este ca acestea să fie, în prima fază, foarte puține, însă foarte importante. Și aș propune doar două: crearea noii legi a sportului și crearea de proiecte eligibile pentru infrastructura sportivă. Cu aceste două instrumente în mână, restul va decurge de la sine. 


Ar putea suna straniu: Partidul Sportului Constănțean. Oamenii din acest sector au fost obișnuiți cu munca, cu transpirația, mai puțin cu politica. Sportul are însă nevoie de politică și aceasta trebuie făcută de oameni din sistem. Sigur, pot fi invocate "implanturi", gen Gabi Szabo, care a demonstrat însă la MTS că, singură, nu poate face nimic, motiv pentru care lumea sportului românesc a și sancționat-o, neacordându-i votul la alegerile de la COSR. Trebuie ținut cont că marea campioană olimpică a intrat pe acea ușă grație unui partid care în primul și în primul rând s-a folosit de imaginea sa pentru a-și atinge propriile interese. Le păsa politrucilor atât de puțin de sport… Drept dovadă, dezastrul de la Rio, care nu e nici pe departe fundul prăpastiei! 


De data acesta, poate fi pregătită o structură-trăsnet! Dacă toți performerii de la CS Farul, LPS, CSS 1, Palatul Copiilor, din cluburile de handbal, rugby, baschet, natație, dans, fotbal, arte marțiale etc. se vor ralia acestui proiect, Partidul Sportului Constănțean, sunt ferm convins că va fi un succes de răsunet. Partide născute din nimic, gen PPDD sau USR, care au avut sau au (încă) succes, ar fi mici copii pe lângă formațiunea sportului. 


Și mai faceți un exercițiu de imaginație. Printr-o mișcare de traslație, ceea ce s-ar întâmpla la Constanța s-ar putea întâmpla în toate celelalte 40 de județe. În toată țara! Să se creeze un mare Partid al Sportului Românesc, cu sediul la Constanța! 
Pe modelul său, ar putea fi creat un Partid al Educației, al Sănătății. De ce am mai avea nevoie de politruci? Ați văzut ce s-a întâmplat la ultimele alegeri… 


Deci, dragi performeri ai arenei sportive. Mingea este în terenul vostru. Cineva trebuie să preia inițiativa, iar media poate fi elementul liant. 


Să aveți un Crăciun fericit, cu temă de reflecție, iar Anul Nou să ne aducă Partidul Sportului Constănțean! 


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
rugbyman
5 februarie 2017
psc

Stimate domnule Mihai de acord cu analiza dv. care comporta o parte din imensa tragedie a Romaniei pe care cruntii ei dusmani au aruncato in epoca Fanariota.Ar trebui abolit desteaptate romine ca degeba il cintam, nimeni nu isi da seama ca cei mai crunti dusmani ai nostri sint romanii insasi, contra carora nu se poate lupta decit cu legile anticoruptie si DNA, credetima ca sint maestru emerit al sportului si ma dezorientat putin pesimismul dv, dar nu vil reprosez pentru ca este dureros de just, insa faptul ca Sorin a lansat idea ca sportivii pot sa se organizeze in partid politic mi sa parut o solutie poate salvatoare.Tinind cont de textul dv.ma intreb ce obiective o sa aibe acest partid doar sa ajute la dezvoltarea sportului si a sportivilor? ori nu putem fonda o organizatie de acest gen care activeaza in interesul unui mic grup care sant sportivi fara a milita pentru interesul tuturo romanilor alt fel devine o secta care apara proprile sale interese. De fapt toate partidele din romania functioneaza in acest sistem sectar, inclusiv partidele ednice separatiste care ar trebui interzise de lege.Singurul mod de functionare legala a lor este sa se constitue in ONGeuri si nici decum intrun partid politic; Eu nu vad ce platforma ar avea PSC la nivel national si cred ca ar fi o alta tragedie cine stie cu ce presedinti ca gigi becali sau alti tarfulea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5633 secunde