Vă place cum arată Constanța? Doar buldozerul mai poate îndrepta "crimele" trecutului

6934
16
Vă place cum arată Constanța? Doar buldozerul mai poate îndrepta

Articole de la același autor

Ați avut vreodată ocazia să vedeți Constanța de sus? Dacă nu, atunci trebuie să știți că nu ați pierdut nimic. O mare cenușie de betoane se întinde cât vezi cu ochii. De la est la vest și de la nord la sud, Constanța s-a îngropat în ciment, suprimând cu atrocitate până și cel mai neînsemnat petic de iarbă. Nu mai vorbim de parcuri, de grădini publice. Tot ce a putut fi culcat sub lama buldozerelor a fost vândut și valorificat la maxim. 


Administrațiile locale ai ultimilor 15 ani au dus o adevărată cruciadă împotriva a tot ce este verde în Constanța. Mafia retrocedărilor a pus mâna pe toate avuțiile orașului, de la faleze, parcuri și spații verzi până la sute de imobile istorice. O gașcă de băieți - funcționari publici, aleși locali și oameni de afaceri din anturajul acestora - s-a îmbogățit enorm. A-au tras tunuri de sute de milioane de euro, prăduind orașul și bugetul local cu o lăcomie de neimaginat.

Așa s-a ajuns ca fiecare colț de stradă și fir de iarbă să ajungă în proprietatea unor și altora, care mai apoi au construit exact ce au vrut și cum i-a tăiat capul.


Constanța a ajuns astfel un oraș care respiră prin betoane, un oraș sufocat de ciment. Ne scoatem copiii seara la aer pentru a se juca printre mașini sau pentru a alerga pe stradă. Parcurile sunt un lux, un moft, un bun de care nu pot beneficia mai bine de 90% din constănțeni. Tăbăcăriei se restrânge de la an la an, parcul Casei de Cultură nu mai e parc de mult, Parcul de la Primărie, care oricum nu măsoară mai mult decât un stadion, a ajuns o junglă populată de boschetari, parcul de la Gară este neîncăpător pentru marea de copii, părinți și bunici. Unde să ne plimbăm copiii, unde să îi scoatem la aer pentru a se juca? E greu pentru mulți părinți să străbată jumătate de oraș, cu mașina sau transportul în comun, pentru a găsi un petic de iarbă verde. 


Este clar că parcurile și spațiile verzi nu au fost niciodată prioritatea Primăriei Constanța, ci doar principala sursă de îmbogățire. Iar acum, sincer, cred că este târziu să se mai facă ceva. De noi parcuri sau spații verzi in Constanța cred că ar trebui să ne luăm gândul, deoarece terenurile Primăriei au fost pulverizate încă de acum 10 ani. 


Acum vorbim însă de un nou PUG (Plan Urbanistic General) care să prevadă direcțile urbanistice, arhitecturale spre care Constanța ar trebui să se îndrepte în următorii ani. Primăria Constanța consultă cetățenii în acest sens, așteptând sugestii și păreri. Însă, în multe privințe, răul a fost deja făcut și doar lama buldozerului ar putea să mai îndrepte nedreptățile făcute acestui oraș. Construcții pe plajă, pe faleze, pe spații verzi și în parcuri. Cum putem cosmetiza aceste cicatrici urâte astfel încât Constanța să capete o coerență arhitecturală și urbanistică? Cum putem să ne prefacem că nu vedem haosul în care s-a construit în Constanța în ultimii 20 de ani? Din păcate, viitoarea strategie urbanistică a Constanței este compromisă din start, sau, cel puțin, nu va avea rezultate remarcabile în economia arhitecturală a acestei urbe. 



Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Sindbad
18 noiembrie 2016
Oda Bucuriei...

Sa multumim categoriei "puiu si uleiu/gaina si faina" pt. sprijinul dat gastii de hoti, politicieni fripturisti si celor ce trebuiau sa aplice legea la C-ta, manjiti si ei de asemenea.

cetatean
18 noiembrie 2016
baroni

Din cauza bosorogilor care au trait la comunism si s au multumit cu un pui stricat si un pachet de orez si ala dat de ue de au votat infractori astia care ne au distrus. Oameni buni natura inseamna oxigen cea ce inseamna viata cum putem sa fim atat de ipocriti si sa ne batem joc de ea?

m
18 noiembrie 2016
mm

Nu bosorogii si categoria "puiu si uleiu/gaina si faina"sunt de vinaDe vina sunt celelalte categorii de votanti care lupta si tipa din greu din spatele calculatorului, distanta pana la urna de votare fiind prea mare.

rica fără frica
18 noiembrie 2016
.......

cât au fost bandiții mazare si constantinescu la conducere nu am văzut in ziarul asta un articol critic la adresa primariei

populistul
18 noiembrie 2016
baroni

...dar am avut baroni in Constanta, bagai-a-si undeva ...niste nenorociti cu creierele cat nuca...iar acum apar aia putin mai stilati dar tot jigodii...

virgil
18 noiembrie 2016
cum arata constanta

Bravo pt articol . Un început timid așteptăm reportaj cu raedpp si dezastrul din piete !

DODO
19 noiembrie 2016
tiganiada constanteana

toate parcurile orasului au fost facute de bosorogii care erau dusi de sarbatori si duminicile la munca patriotica dar a ramas ceva dupa ei -cetatene ( de la 2)TU ce ai facut ?ce s-a mai facut apoi? = s-a furat si distrus Nu bosorogii umblau in haita pe strazi sa adune semnaturi pentru Mazare si PSD asa ca nu puneti in spatele mosilor tot raul Citi dintre contestatari au fost la vot la locale ? pomenile au avut tinta pe cei saraci iar la noi sint din belsug si aia au ales ! cindva prin 70 Constanta a avut un primar (prim secretar )arhitect de meserie si s-a cunoscut imediat prin ceea ce a facut Era o placere sa te plimi in oras Vroia sa faca din urbe un oras al teilor si castanilor Acum tot raul se datoreaza simbiozei perfecte intre hotia edililor si nesimtirea multor locuitori

Constantean
19 noiembrie 2016
Demolarea ruinelor

O prima solutie ar fi demolarea ruinelor si cladirilor parasite care stau sa cada si amenajarea de spatii verzi pe acele amplasamente.

Automobilist
19 noiembrie 2016
Fratia automobilistilor

Multumim primarilor care au micsorat trotuarele si permit si parcarea pe trotuar.

Man
19 noiembrie 2016
Solutia sunt tot excavatoarele si bulozerele !

Cu utilajele astea a fost mutilat orasul si tot cu ele putem rezolva problema ! Simplu ...acolo unde s-au acordat autorizatii de constructii dubioase trebuie facuta o ancheta corecta si daramat totul , terenul sa redevina la stare initiala , spatiu verde ! PUSCRIE PENTRU TOTI PENALII CARE AU CONTRIBUIT LA MUTILAREA ORASULUI !

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.5593 secunde