Velierii constănțeni s-au remarcat la Aero Boat Show de la București

Yachting de poveste

475
Yachting de poveste - yacht-1305716007.jpg

Nu mai puțin de cinci regate, la clasele Optimist, Laser 4,7 și Zoom 8, organizate

de Yacht Clubul Regal Român, s-au desfășurat, zilele trecute, pe Lacul Morii din București, la startul întrecerilor aliniindu-se și velieri constănțeni.



Un soare călduros i-a scos pe oameni din casă, întrecerile Aero Boat Show beneficiind de o asistență numeroasă.

"Lacul Morii parcă era pictat cu vele, iar cerul împânzit de aeronave, elicoptere, moto-deltaplane și zmee, ca într-un tablou inedit cu caracter de basm. Organizatorii s-au străduit să realizeze un plan înclinat în vederea sprijinirii compe-titorilor în acțiunile lor de lansare și scoatere a ambarcațiunilor în și din apă, iar o tânără echipă de arbitri a făcut ca această competiție să se desfășoare în spiritul fair-play-ului, respectând regulamentul de navigație cu vele și instrucțiunile de cursă. Sportivii constănțeni au făcut față cu succes competiției, folo-sindu-și bagajul bogat de cunoș-tințe tehnico-tactice, teoretice, iar pregătirea fizică le-a permis să declanșeze atacuri strategice sau să organizeze apărări în contextul regulamentului, în lupta pentru un loc fruntaș", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Dumitru Micu, membru al Asociației Județene de Yachting Constanța.

La start, s-au aliniat 20 de sportivi de la YCRR, CSU Știința, Electrica Constanța, Fapt și Electrica București.

Iată și rezultatele: Clasa Optimist: 1. Cosmin Băraru (Electrica Constanța), 2. Marcel Frangopol (Electrica Constanța), 3. Andrei Bădulescu (Electrica București); junioara Geanina Chiron, de la CSU Știința Constanța, s-a clasat pe locul cinci în întrecerea desfășurată împreună cu băieții, la Open; Clasa Laser 4,7: 1. Mădălina Emandi (CSU Știința).

La clasa nou promovată Zoom 8 - în România fiind primul concurs la această clasă - organizatorul a pus la dispoziția sportivilor șapte ambarcațiuni noi, complet echipate, construite în țară. Pe primul loc, s-a clasat Alexandru Stoica (Electrica Constanța), urmat, în ordine, de George Dolea (Electrica București), Tarcan Bolat (YCRR), Eduard Huțuțui (CSU Știința), Bianca Popescu (Electrica Con-stanța), Florin Tănase (Fapt Bucu-rești) și Alexandru Afodoarcei (Fapt București).

v v v

Zoom 8 este un model finlandez Strict-One-Type Class pentru tinerii cu vârste între 6 și 19 ani, cu o greutate cuprinsă între 30 și 60 de kilograme. Lung de 2,65 m, Zoom 8 îndeplinește toate cerințele navigatorilor prin forma sa, fiind o barcă rapidă, modernă și, nu în ultimul rând, exigentă, atrăgând atenția skipper-ilor din toată lumea în foarte scurt timp. Un istoric al ultimilor șapte ani arată că tinerii navigatori rămân activi în sailing după anii de juniorat în Zoom 8. O parte dintre competitorii ce ieșeau de pe clasa Optimist la împlinirea vârstei de 15 ani se lăsau de yachting, deoarece nu erau alte ambarcațiuni intermediare către clase olimpice, Laser și 470.

Zoom 8 este o ambarcațiune ușor de manevrat pentru înce-pători, însă, odată cu creșterea îndemânării, devine mult mai antrenantă și exigentă. Prin forma sa aspectuoasă, carena ce-i oferă rapiditate, plasamentul echipamen-tului pentru o navigare cât mai facilă, catarg cu o lungime de 4,8 m, ghiul din aluminiu, cârma și derivorul din lemn îmbrăcate în fibră de sticlă, vela fabricată din țesătură de 140 g la temperatura medie temperată cu o arie de 4,8 m pătrați și plus faptul că, în cazul unei răsturnări, nu se umple cu apă, revenind la forma inițială în doar câteva secunde, Zoom 8 devine visul oricărui tânăr ce dorește să facă performanță.

v v v

În zilele de 28 și 29 mai, pe Lacul Techirghiol, se va da startul com-petiției dotate cu Trofeul 1 Iunie, la clasele Optimist, Cadet, Zoom 8 și Laser 4,7. Va fi, practic, cea de-a doua competiție oficială de Zoom 8 din țara noastră.


Ca noutate, cu această ocazie, se vor întrece și sportivii începători legitimați în acest an la clasa Optimist.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Mai 2011
Stire din Sport : "Optimiști" la debut de sezon
Miercuri, 08 Decembrie 2010
Stire din Sport : Yachting în luna decembrie
Pagina a fost generata in 0.328 secunde