Stația Spațială Internațională, deviată de pe orbita ei după ce motoarele unui modul rusesc au pornit singure

645
Stația Spațială Internațională, deviată de pe orbita ei după ce motoarele unui modul rusesc au pornit singure - recod-1627627003.jpg
Stația Spațială Internațională a fost deviată de pe orbita ei, după ce motoarele unui modul rusesc care andocase recent pe ISS au pornit accidental, scrie BBC. Pentru repunerea stației în poziția inițială a fost nevoie de pornirea motoarelor de pe alt modul.


Incidentul a avut loc la câteva ore după ce modulul rusesc Nauka a andocat pe ISS, joi, după un zbor de opt zile.


Potrivit NASA, "motoarele modulului au pornit în mod accidental și neașteptat la ora 12.45, mișcând stația cu 45 de grade față de poziția ei".


Agenția spațială a mai precizat că, în urma intervenției echipei de control, "stația a fost repusă pe poziție și este într-o stare bună". Acest lucru a fost realizat prin activarea unor motoare aflate pe alt modul de pe ISS, iar acum incidentul este investigat.


Oficialii americani și ruși spun că cei șapte astronauți aflați la bordul Stației Spațiale nu au fost nicio clipă în pericol.


Cu toate acestea, comunicațiile cu echipajul ISS au fost întrerupte pentru câteva minute în timpul incidentului. Membrii echipajului "nu au simțit nicio mișcare", pentru că stația s-a înclinat cu o jumătate de grad pe secundă.


Modulul Nauka, lung de 13 metri și cu o greutate de 20 de tone, a fost atașat de partea din spate a stației spațiale, unde se află și alte segmente rusești ale ISS.


Modulul ar fi trebuit lansat în 2007, dar au fost amânări repetate, din cauza lipsei finanțării, dar și a unor probleme tehnice în timpul construcției.


Chiar și după lansarea de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan în urmă cu o săptămână, modulul a întâmpinat unele probleme cu propulsia, care au necesitat intervenția echipelor de control de la Moscova.


Cu un volum de 70 de metri cubi, modulul va contribui la mărirea spațiului de locuit pe ISS. El va fi folosit pentru experimente, dar și ca spațiu de depozitare.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3073 secunde