Iranul va vinde SUA 40 de tone de apă grea

de Cuget Liber Marţi, 12 Ianuarie 2016 95
Iranul va vinde Statelor Unite ale Americii o parte din stocul său de apă grea, ce va fi utilizată în centrale atomice și centre de cercetare, în cadrul acordului nuclear încheiat în luna iulie cu marile puteri, transmite AFP, citând un responsabil iranian.

'Iranul va vinde 40 de tone de apă grea Statelor Unite prin intermediul unei alte țări', a declarat vicepreședintele Organizației iraniene a energiei atomice (OIEA), Ali Asghar Zarean, fără a preciza valoarea tranzacției și data operațiunii.
'Șase tone vor fi utilizate în centralele atomice, iar restul în centrele de cercetare americane', a indicat responsabilul.
Iranul deține o uzină de producere a apei grele în situl său nuclear de la Arak. Apa grea urma să fie utilizată în reactorul de la Arak, dar Iranul a acceptat modificarea acestuia pentru a oferi garanții comunității internaționale că nu va folosi apa agrea la fabricarea armei atomice.
În cadrul acordului semnat cu marile puteri la Viena pe 14 iulie, Iranul s-a angajat la o serie de măsuri de limitare a programului său nuclear, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale, transmite Agerpres.ro.
Teheranul și-a redus numărul centrifugelor și a transferat în Rusia cea mai mare parte a stocului său de uraniu slab îmbogățit, urmând să retragă miezul reactorului de la Arak pentru a-l transforma în cooperare cu China și cu SUA.
'Trebuie să avem un acord solid cu partea externă, mai ales cu China. (...) Documentele acordului vor fi schimbate oficial săptămâna viitoare', a afirmat Zarean.
'Atât timp cât acordul nu este finalizat, nu vom lua cu siguranță nicio măsură concretă pentru scoaterea miezului reactorului de la Arak', a adăugat vicepreședintele OIEA.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei