Malta ar putea prelua preşedinţia OSCE, după ce Rusia a blocat candidatura Estoniei

de Sorin MIHALACHE Marţi, 28 Noiembrie 2023 280
O criză diplomatică ce ameninţă stabilitatea Organizaţiei de Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) are perspective de a fi evitată odată cu o propunere a celor 57 de state membre ca preşedinţia rotativă a acestei organizaţii să fie preluată anul viitor de Malta, în locul Estoniei, a cărei candidatură a fost blocată de Rusia, relatează agenţia EFE.
Propunerea, care încă nu este definitivă, a fost formulată la o reuniune a Consiliului Permanent al OSCE, înaintea întâlnirii miniştrilor de externe din statele membre ale organizaţiei, care se va desfăşura, joi şi vineri, în capitala nord-macedoneană Skopje. Atunci va fi luată şi o decizie asupra ţării ce va prelua preşedinţia anuală a organizaţiei, deţinută în prezent de Macedonia de Nord. Estonia urma să preia această preşedinţie în 2024, dar Rusia şi Belarus blochează de un an o decizie în acest sens.
Estonia s-a remarcat de la începutul războiului declanşat de Rusia contra Ucrainei printre ţările UE şi NATO cele mai radicale împotriva Moscovei. De asemenea, Estonia este ţara care a oferit Ucrainei cel mai substanţial ajutor militar raportat la PIB-ul său, ajutor reprezentând peste 1% din PIB-ul eston. Mai mult, guvernul de la Tallinn le-a sugerat statelor UE să-i urmeze exemplul şi fiecare să ofere Ucrainei cel puţin 1% din PIB ca ajutor militar şi financiar.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei