O serie de desene realizate de Franz Kafka scoate la iveală o latură mai „însorită” a romancierului

de Isabel Andreea ANDRIEȘ Vineri, 29 Octombrie 2021 161
Un tezaur de 150 de desene realizate de romancierul Franz Kafka şi recuperate dintr-un seif bancar din Elveţia în 2019 după mai mulţi ani de dispute juridice a fost prezentat joi pentru prima dată publicului oferind o interpretare mai optimistă a termenului ''kafkian'', scrie The Guardian.
Potrivit Agerpres, Populate de clovni cu membre exagerat de lungi care se deplasează cu mişcări caraghioase, personaje care seamănă cu Chaplin şi care poartă melon sau accidente comice de călărie, desenele şi schiţele, prezentate în premieră publicului, scot la iveală imaginaţia însorită a autorului lor.
''Este greu să ne imaginăm fiinţa angelică care a creat aceste desene lejere ca pe un om nefericit'', a scris romancierul german Daniel Kehlmann într-un eseu publicat în Die Zeit.
Desenele nu sunt doar nişte mâzgălituri, ci îl arată pe Kafka ca fiind posesorul unui talent şi al unei ambiţii artistice deosebite. ''Am descoperit că Kafka se implica intens în arta vizuală'', a spus Andreas Kilcher, editorul unui volum care conţine desenele realizate de Kafka şi care va apărea la editura C.H. Beck în Germania pe 2 noiembrie şi la Yale University Press din Statele Unite şi Marea Britanie primăvara viitoare.
''Colegii lui de la şcoală şi de la universitate aveau un interes enorm în artă, pe care Kafka nu doar că-l împărtăşea, dar îl şi practica cu o pasiune reală'', a spus Kilcher. ''Era cu siguranţă ceva mai mult decât marginal pentru el''.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei